eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Átadták a Pulitzer-emlékdíjakat

Három újságírót, illetve egy-egy karikaturistát és alkotóközösséget jutalmazott magyar Pulitzer-emlékdíjjal a Joseph Pulitzer Emlékdíj Alapítvány kuratóriuma.

A 17. alkalommal átadott kitüntetést életmű kategóriában Róbert László újságíró vehette át, akinek nevét televíziós dokumentumfilmek, könyvek, rádióriportok fémjelzik, és sokoldalú folyóirat-szerkesztő.

Sajtó és médiatörténet kategóriában Széchenyi Ágnes irodalom és sajtótörténész részesült az elismerésben, aki "egy személyben irodalmár, kutató és oktató sajtótörténész, a minőségi újságírás elkötelezettje".

Bojtár B. Endrét, a Magyar Narancs című hetilap főszerkesztőjét publicisztika kategóriában díjazták Emlékjelvény; Ki kell mennem és A tökéletes bűntény című írásaiért.

A Marabu néven rajzoló Szabó László Róbertet képi megjelenítés kategóriában jutalmazta a kuratórium. Mint a méltatásban elhangzott, politikai karikatúráiban igyekszik az eseményeket, ellentéteket, szekértáborokat távolságtartással szemlélni.

Az alkotóközösség kategória díjat az 1989-ben indult, 2000 című irodalmi és társadalmi havilap szerkesztősége kapta.

Az elismeréseket Sipos Lajos egyetemi tanár, kuratóriumi elnök adta át.

A Magyar Pulitzer Emlékdíj - amelynek névadója, Pulitzer József 1847-ben született Magyarországon - sok szempontból hasonló, működését tekintve azonban független a New Yorkban évente átadott elismerésektől.

A magyarországi emlékdíjat - a Pulitzer-örökösök hozzájárulásával - Fábry Pál, New Orleansban élő magyar üzletember alapította 1988-ban azzal a céllal, hogy a rendszerváltozást követően elismerést kapjanak a kimagasló szakmai teljesítményt nyújtó magyar újságírók.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×