eur:
393.1
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Sziriana: minden összefügg mindennel

Mától vetítik a magyar mozik Stephen Gaghan politikai thrillerét, a Szirianát. A mű George Clooney révén Golden Globe-díjat kapott idén januárban a legjobb férfi epizodista kategóriában, és két Oscar-díjra is jelölték.

Stephen Gaghan író-rendező, aki a Traffic forgatókönyvéért Oscar-díjat kapott, legújabb politikai thrillere a globális olajipart átszövő korrupcióba és intrikákba avatja be a nézőt.

A több szálon futó történetben megjelenik az olajipar minden rétege: a szálakat fentről mozgató üzletemberektől egészen az olajmezők munkásaiig.

A globális olajipar működése akkor kezdte el foglalkoztatni a rendezőt, amikor korábbi filmjéhez, a Traffic-hez végzett kutatásokat.

Számtalan befolyásos emberrel találkozott Washingtonban, és a velük folytatott beszélgetések során tűnt fel neki: mennyi hasonlóság van a drogcsempészek világa és az olajipar hatalmi játszmái között.

"Sokféle függőséget ismerünk, de arra kellet rájönnöm, hogy a legtöbb embert érintő szenvedélybetegség az olcsó külföldi olajtól való függésünk" - mondta Stephen Gaghan.

Az író-rendezőnek kapóra jött Robert Baer egykori CIA ügynök See No Evil című könyve, amelyre a Traffic rendezője, Steven Soderbergh és George Clooney hívta fel Stephen Gaghan figyelmét.

Robert Baer - aki magában a filmben is vállalkozott egy rövid alakításra - 1976 és 1997 között a Közel-Keleten dolgozott a CIA megbízásából. Az emlékei és tapasztalati tökéletes kiindulópontnak bizonyultak.

A filmben nyújtott alakításáért George Clooney-t Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, de a mű a legjobb eredeti forgatókönyvek között is versenyben van az Oscarért.

A filmben George Clooney mellett olyan színészek láthatóak még, mint Matt Damon, Amanda Peet, William Hurt és Christopher Plummer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×