eur:
394.24
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Harry Potter a legnépszerűbb Nagy-Britanniában

A Harry Potter és a Tűz Serlege című film volt az idei év legnépszerűbb mozija az Egyesült Királyságban - írja a BBC brit közszolgálati médium az egyik szaklap összeállítására hivatkozva. A varázslótanonc kalandjainak negyedik része 43 millió font (azaz közel 16 milliárd forint) bevételt hozott. Második helyen a Star Wars befejező része végzett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Charlie és a csokoládégyár című alkotás került.

A legnépszerűbb tíz film listájának élén a Harry Potter-sorozat negyedik része, a Tűz Serlege áll, melynek 43 millió fontos bevétele megközelíti a tavalyi győztes Shrek 2 (48 millió font) sikerét.

(Összehasonlításként: a magyar viszonylatban igen jól kezdő Harry Potter-filmet december közepéig 127 ezren nézték meg Magyarországon, mintegy 122 millió forint bevételt generálva.)

A legsikeresebb alkotások között több fantázia-film is szerepel. A legelőkelőbb helyen (5.) a Steven Spielberg jegyezte Világok háborúja áll 30,5 millió fonttal. Éppen csak kicsúszott a legjobb tíz közül (11.) a Batman: Kezdődik! és a képregény-adaptáció Fantasztikus négyes (15.).

A brit közönség a BBC összeállítása szerint szívesen nézett animációs filmeket is 2005-ben, legalábbis ezt bizonyítja, hogy a legjobb 20 közé három alkotás is befért, a legelőkelőbb helyre (7.) a Madagaszkár.

Az első tíz helyezett közé ugyanakkor csak egyetlen brit film került be, az Emma Thompson főszereplésével forgatott Nanny McPhee – A varázsdada (10.).

A forgalmazók közül a UIP zárta a legjobb évet, a 20 legsikeresebb alkotás közül hét az ő nevéhez fűződik, filmjei összesen 155 millió font bevételt hoztak. Ellentétes utat járt be a Sony Pictures, amely egyedül a Will Smith főszereplésével készült A randiguruval (9.) tudott átütő sikert elérni.

Tavaly ugyanezen a listán a Shrek második része végzett az élen, alig megelőzve a Harry Potter és az azkabani fogoly című filmet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×