eur:
392.85
usd:
366.59
bux:
66310.22
2024. április 25. csütörtök Márk

Ismét Magyarországé lehetnek a sárospataki kötetek

Az orosz alsóház második olvasatban is jóváhagyta a sárospataki református kollégium könyveinek visszaadását. A duma hétfői ülésén szavazta meg az 1945-ben a Szovjetunióba vitt kötetek visszaadásáról szóló törvénytervezetet.

A végleges jóváhagyásra várhatóan január 10-e után kerülhet sor, az egyetlen technikai módosítás is a kötetek átadásának gyorsítását szolgálja.

Az alsóházi jóváhagyás után a törvény a felsőház elé kerül, majd Vlagyimir Putyin elnök aláírása nyomán léphet hatályba.

Székely Árpád moszkvai magyar nagykövet a napokban reményét fejezte ki, hogy a kötetek Vlagyimir Putyin jövő év elején esedékes látogatásának idejére visszakerülhetnek Magyarországra.

A magyar visszaigénylés megfelel az orosz restitúciós törvény követelményeinek, vagyis a sárospataki könyvek egyházi tulajdonban voltak, és nem szolgáltak sem militarista, sem náci célokat.

Az Országgyűlés külön határozatban nyilvánította ki, hogy Magyarország soron kívül visszaszolgáltat Oroszországnak minden olyan magyar területen előkerülő kulturális értéket, amely a második világháború folytán jutott oda.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×