INFORÁDIÓ
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia

A Sorstalanság Lódzban, a Szezon Antwerpenben nyert filmdíjat

Infostart

Pados Gyula a Sorstalanság fényképezéséért a lódzi Camerimage fődíját, Török Ferenc Szezon című filmjéért Antwerpenben a legjobb rendező díját nyerte el.

A lengyelországi Lódzban hétfőn este véget ért operatőri filmfesztivál fődíját a Sorstalanság című film nyerte el. Pados Gyula a film fényképezéséért vehette át az Arany Békát, mely a nagyvilág operatőrei számára az elmúlt 13 évben komoly szakmai elismeréssé vált.

Az idei fesztiválra közel háromszáz nevezés közül választották ki a versenyprogram 14 meghívottját. A zsűri indoklásában hangsúlyozta, hogy Pados ikonszerű képei „örökre emlékezetünkbe vésődnek, akár márványba lennének mintázva.” Pados Gyula a díjátadón megköszönte a film rendezőjének, Koltai Lajosnak vizuális érzékenységét, mely nélkül elképzelhetetlen lett volna közös művük megszületése.

Pados Gyula a Kontroll című filmmel robbant be a honi és nemzetközi köztudatba. Munkáival a Filmszemlén, Bitolában, Koppenhágában és Varsóban kapott rangos operatőri díjakat. A Sorstalanság című film fényképezéséért ötödik alkalommal kapta meg a legjobb operatőr díját külföldön.

Török Ferenc Szezon című munkájáért Belgiumban a legjobb rendező díját vehette át. Az antwerpeni „Festival van de Sociale Film” filmszemén Török Ferenc személyesen mutatta be a 2004-ban készült alkotást a belga közönségnek.

A zsűri indoklása szerint a Szezon egy szociális érzékenységű mozifilm, melyet nem a megszokott úton – a főszereplők bánatát és fájdalmát ábrázolva - készült, hanem a mai fiatalok szemszögéből. A zsűri egyúttal kiemelte a film üde, fiatalos zenéjét (Zagar), a csodás színeket, és a más-más szociális háttérrel rendelkező fiatalok eltérő útkeresésének sokrétű ábrázolását.

A portugáliai Évoraban Organization-díjjal tüntették ki Báthory Orsolya Antik című rövidfilmjét.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018