eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Sorstalanság Lódzban, a Szezon Antwerpenben nyert filmdíjat

Pados Gyula a Sorstalanság fényképezéséért a lódzi Camerimage fődíját, Török Ferenc Szezon című filmjéért Antwerpenben a legjobb rendező díját nyerte el.

A lengyelországi Lódzban hétfőn este véget ért operatőri filmfesztivál fődíját a Sorstalanság című film nyerte el. Pados Gyula a film fényképezéséért vehette át az Arany Békát, mely a nagyvilág operatőrei számára az elmúlt 13 évben komoly szakmai elismeréssé vált.

Az idei fesztiválra közel háromszáz nevezés közül választották ki a versenyprogram 14 meghívottját. A zsűri indoklásában hangsúlyozta, hogy Pados ikonszerű képei „örökre emlékezetünkbe vésődnek, akár márványba lennének mintázva.” Pados Gyula a díjátadón megköszönte a film rendezőjének, Koltai Lajosnak vizuális érzékenységét, mely nélkül elképzelhetetlen lett volna közös művük megszületése.

Pados Gyula a Kontroll című filmmel robbant be a honi és nemzetközi köztudatba. Munkáival a Filmszemlén, Bitolában, Koppenhágában és Varsóban kapott rangos operatőri díjakat. A Sorstalanság című film fényképezéséért ötödik alkalommal kapta meg a legjobb operatőr díját külföldön.

Török Ferenc Szezon című munkájáért Belgiumban a legjobb rendező díját vehette át. Az antwerpeni „Festival van de Sociale Film” filmszemén Török Ferenc személyesen mutatta be a 2004-ban készült alkotást a belga közönségnek.

A zsűri indoklása szerint a Szezon egy szociális érzékenységű mozifilm, melyet nem a megszokott úton – a főszereplők bánatát és fájdalmát ábrázolva - készült, hanem a mai fiatalok szemszögéből. A zsűri egyúttal kiemelte a film üde, fiatalos zenéjét (Zagar), a csodás színeket, és a más-más szociális háttérrel rendelkező fiatalok eltérő útkeresésének sokrétű ábrázolását.

A portugáliai Évoraban Organization-díjjal tüntették ki Báthory Orsolya Antik című rövidfilmjét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×