eur:
404.05
usd:
374.4
bux:
0
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Law and order concept. Handcuffs, gavel on book on a wooden background, top view
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Toborzókat tartóztattak le Kijevben, mert ezreknek segítettek elkerülni a bevonulást

A toborzóiroda korrupt alkalmazottaitól körülbelül 1 millió dollárt és 11 luxusautót is lefoglaltak, ellenük vádat emeltek. Az általuk elkövetett bűncselekmény akár 15 év börtönnel is büntethető.

A nyomozók egy mozgósítás-elkerülési rendszert tártak fel Kijevben, amelyben a toborzóközpont alkalmazottai illegálisan segítettek több ezer hadkötelesnek elkerülni a behívást az ukrán főügyészség szerint - írja a 112.ua beszámolója nyomán a privatbankar.hu.

"A gyanúsítottak akciót szerveztek mozgósítás alatt álló férfiak behívás alóli mentesítésére kenőpénzért cserébe. 8,5 ezer dollárért ígéretet tettek arra, hogy segítséget nyújtanak egy meghatározott toborzóközpontnál történő, a behívást elkerülő regisztrációban, ideiglenes igazolványok kiállításában, valamint a vonatkozó adatok beírásában a hadkötelesek és tartalékosok egységes nyilvántartásába" - írja közleményében az ügyészség.

A kenőpénz második, 4 ezer dollár értékű részletének átvételekor vették őrizetbe a rendőrök a gyanúsítottakat. Több mint 1,2 millió dollárt és 45 ezer eurót foglaltak le, valamint különféle bizonyítékokat.

Az Állami Nyomozó Iroda tisztázta, hogy a gyanúsítottak katonai nyilvántartási okmánycsomagok létrehozásában vettek részt, amelyek célja személyek katonai nyilvántartásból való törlése volt. Egy ilyen "fehér kártya" ára 2 és 15 ezer dollár között mozgott - írja a lap.

A gyanúsítottak ellen vádat emeltek, az elkövetett bűncselekmények akár 15 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatók. További két alkalmazottat is letartóztattak ugyanabban a toborzóközpontban, mert adathamisítással lehetővé tették embereknek a külföldre utazást.

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Orosz szeszfőzdét támadott Ukrajna, elesett Hirnik – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Orosz szeszfőzdét támadott Ukrajna, elesett Hirnik – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Oroszország Voronyezsi területén dróntámadás ért egy szeszfőzdét. Ez már a második alkalom, hogy alkoholgyártó létesítményt ér ukrán támadás Oroszországban. A DeepState szerint az orosz erők elfoglalták a Donyeck megyei Hirnik települést, ahol egy 190 méteres tévétorony található, amely egykor ukrán tévéadást sugárzott a Donyeck megyei elszakított területekre. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×