eur:
404.07
usd:
374.34
bux:
0
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
mesterséges intelligencia által készített kép
Nyitókép: Pixabay - mesterséges intelligencia által készített kép

Halott művésszel beszélgetett a műműsorvezető a rádióban, kitört a botrány

Egy lengyel rádióállomás először elbocsátotta újságíróit, majd ezen a héten mesterséges intelligenciával generált "műsorvezetőkkel" indította újra műsorát – számol be a hírről a CNN.

Az OFF Radio Krakow a héten újraindult, és azt mondta, hogy ez "az első kísérlet Lengyelországban, amelyben az újságírók ... mesterséges intelligencia által létrehozott virtuális karakterek".

A három avatár a fiatalabb hallgatókat hivatott elérni azzal, hogy kulturális, művészeti és társadalmi kérdésekről, köztük az LMBTQ+ emberek problémáiról beszélnek - írja a portfolio.hu.

"A mesterséges intelligencia inkább lehetőség vagy fenyegetés a média, a rádiózás és az újságírás számára? Erre a kérdésre keressük a választ" - írta közleményében az állomás vezetője, Marcin Pulit.

Mateusz Demski újságíró és filmkritikus szerint

ez egy veszélyes precedens, amely mindannyiunkat sújt

- írta, és azzal érvelt, hogy megnyílhat az út egy olyan világ felé, amelyben a médiaszektorhoz évek óta kötődő tapasztalt alkalmazottakat és a kreatív iparágakban foglalkoztatott embereket gépek fogják helyettesíteni.

Demski 2022 februárjától az OFF Radio Krakownál dolgozott, és egyike volt annak a mintegy tucatnyi újságírónak, akiket elbocsátottak. Azt mondta, hogy a lépés különösen megdöbbentő volt, mivel az adófizetők által támogatott közszolgálati adóról van szó.

Pulit ugyanakkor azt mondta, hogy nem az AI miatt bocsátottak el újságírókat, hanem azért, mert a hallgatottsága "a nullához közelített".

Krzysztof Gawkowski digitális ügyekért felelős miniszter és miniszterelnök-helyettes kedden mérlegelt, és azt mondta, "bár az AI-fejlesztésének rajongója vagyok, úgy vélem, hogy bizonyos határokat egyre inkább átlépnek…Az AI széles körű alkalmazásának az emberekért kell történnie, nem pedig ellenük - írta az X-en.

Kedden az adó egy "interjút" sugárzott, amelyet egy mesterséges intelligencia által generált műsorvezető vezetett, aki Wisława Szymborska lengyel költőnek, a 2012-ben elhunyt irodalmi Nobel-díjasnak mondta magát.

Michał Rusinek, a költőnő örökségét felügyelő Wisława Szymborska Alapítvány elnöke a TVN műsorszolgáltatónak elmondta, hogy beleegyezett abba, hogy a csatorna Szymborska nevét használja az adásban. Azt mondta, a költőnek volt humorérzéke, és tetszett volna neki.

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági adatok szempontjából egy csendes napnak nézünk elébe, előre bejelentett, potenciálisan piacmozgató hírre nem számítunk ma. Többek között a dübörgő gyorsjelentési szezon befolyásolhatja a hangulatot ma a tőzsdéken, az amerikai piacnyitás előtt érkeznek például a nemrég botrányba keveredett McDonald's friss számai. Ami a kilátásokat illeti: Ázsiában jó hangulatban zajlik a kereskedés, Európában is pozitív felütéssel indulhat a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×