eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
cute girl measuring her belly with measurement tape at home
Nyitókép: kwanchaichaiudom / Getty

Központilag is küzd Kína az elhízás ellen

A kínai felnőttek több mint fele túlsúlyos vagy elhízott, és ez az arány várhatóan tovább emelkedik.

Az október 17-én nyilvánosságra hozott iránymutatások szerint a túlsúlyos vagy elhízott emberek aránya 2030-ra elérheti a 65,3 százalékot Kínában. Az NHC hangsúlyozza, hogy az elhízás jelentős közegészségügyi problémává vált az országban, és jelenleg a halálozás és a rokkantság hatodik vezető kockázati tényezője.

Kínában a modernizálódó gazdaságban egyre több munkahely válik statikussá vagy íróasztalhoz kötötté, a gazdasági növekedés lassulása miatt pedig sokan olcsóbb, egészségtelen étrendet kénytelenek választani. A városokban a munkahelyi stressz, a hosszú munkaidő és a rossz táplálkozás jelent növekvő kockázatot, míg vidéken a mezőgazdasági munka fizikai terhelésének csökkenése és az elégtelen egészségügyi ellátás okoz problémákat.

A kínai kormány júliusban átfogó kampányt indított az elhízás elleni küzdelem érdekében. A három évre tervezett program nyolc szlogen köré épül, amelyek az egészséges életmód különböző aspektusait hangsúlyozzák.

Emellett az iskoláknak kiadtak egészségügyi iránymutatásokat, amelyek a rendszeres szűrővizsgálatokra, a napi tesztmozgásra és az egészséges táplálkozási szokások bevezetésére ösztönöznek.

A kínai elhízás problémája paradox módon az ország életszínvonalának javulásával függ össze. Kína évszázadokon át küzdött a lakosság élelmezéséért, és az alultápláltság sok család számára jelentett valódi gondot az 1970-es évek végi reform és nyitás előtt.

Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×