eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
Islamic State/Iraq/Syria: A masked Islamic State soldier poses holding the ISIL banner somewhere in the deserts of Iraq or Syria. ISIL publicity image, 2015. (Photo by: Pictures from History/Universal Images Group via Getty Images)
Nyitókép: Pictures from History/Gettya Images

Lefejezték a hírhedt terrorszervezet iraki szárnyát

Megölték az Iszlám Állam terrorszervezet iraki vezetőjét – jelentette be kedden Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök.

A kormányfő hősies bevetésről beszélt a Hamrin-hegységben. A terroristák válija (kormányzója) mellett a szélsőségesek másik nyolc vezetőjét is megölték az akcióban. „A terroristáknak nincs helyük Irakban” – tette hozzá.

Az iraki hadsereg különleges alakulatának tájékoztatása szerint Dzsazím al-Maszruai Abu Abdel Kadír vezette az Iszlám Állam helyi szervezetét. Az akcióban megölt többi vezető kilétét a DNS-vizsgálatok elvégzése után fogják a nyilvánosság elé tárni.

A bevetés során a katonák nagy mennyiségű fegyvert, lőszert és egyéb felszerelést foglaltak le, illetve robbanószerkezetek készítésére használt helyiségekre bukkantak.

A közlés szerint az északkelet-iraki Hamrin-hegységben volt az Iszlám Állam egyik fontos főhadiszállása.

Az Iszlám Állam egykor Irak területének mintegy 40 százalékát, s a szomszédos Szíria területének mintegy harmadát tartotta megszállva. Az Egyesült Államok által vezetett terrorellenes koalíció katonai vereséget mért a dzsihadistákra, bár a szervezetet végérvényesen felszámolnia nem sikerült. Az amerikai hadsereg e térségért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) szerint a terrorszervezetnek továbbra is mintegy 2500 harcosa van, akik rendszeresen merényleteket hajtanak végre.

Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×