eur:
401.41
usd:
371.12
bux:
73990.26
2024. október 21. hétfő Orsolya
GLASGOW, SCOTLAND - MARCH 08:  An asylum seeker looks from his window onto the high rise flats where a woman and two men fell to their death  March 8, 2010 in Glasgow, Scotland. Police are continuing an investigation into the apparent triple suicide, which happened on Sunday morning, at the Red Road flats in Springburn.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nyitókép: Jeff J Mitchell

Már megint kiesett az ablakon egy orosz milliárdos

Moszkvában bejelentették, hogy feltehetően öngyilkos lett a Jukosz olaj vállalat korábbi alelnöke.

A hivatalos közlemény szerint Mihail Rogacsov utolsó stádiumú rákbetegségben szenvedett és ezért lett öngyilkos. Állítólag búcsúlevelet is hagyott hátra, amiben halálos betegségével indokolta tettét.

A washingtoni Háborús Kutatások Intézete (ISW) viszont a milliárdoshoz közelálló forrásoktól úgy értesült, hogy az olajcég alelnöke teljesen egészséges volt és nem voltak magánéleti gondjai sem. Az amerikai kutató központ ugyanakkor emlékeztet rá, hogy Rogacsov abban az időben volt a Jukosz alelnöke, amikor a céget Mihail Hodorkovszkij vezette, aki idővel szembe fordult a Putyin rezsimmel. 2003-ban Hodorkovszkijt le is tartóztatták, majd 2005 májusában nyolc év szabadságveszésre ítélték pénzmosás, sikkasztás és csalás vádjával. Később újból perbe fogták, és végül összesen 13 és fél év börtönbüntetést szabtak ki rá. Így Vlagyimir Putyin egyik legfőbb ellenfele legkorábban 2017 elején kerülhetett volna szabadlábra.

De 2013. december 20-án váratlanul elnöki kegyelmet kapott és elhagyhatta Oroszországot. Hodorkovszkij Németországba, majd Svájcba emigrált, ahol folytatta a Putyin ellenes tevékenységét. 2015 decemberében az oroszországi hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Azzal vádoltak, hogy 1998-ban megölette a szibériai Nyeftyejuganszk város polgármesterét és annak kísérőjét. Az egykori Jukosz-főrészvényes tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz, és azt mondta, hogy politikai leszámolásnak tartja az ellene folyó eljárást.

Nyugati megfigyelők szoros összefüggést látnak a Hodorkovszkij elleni hajtóvadászat és egykori közvetlen munkatársa, Rogacsov mostani rejtélyes halála között. Oroszországban már egy sor, korábban vezető beosztású ember vesztette életét úgy, hogy kiesett egy magas épület ablakából.

Címlapról ajánljuk

Hatott az Airbnb-tiltás Terézvárosban – máris megmozdult az ingatlanpiac

Nőtt a kínálat és csökkentek a négyzetméterárak azt követően, hogy Terézvárosban megtiltották a rövid távú lakáskiadást. Bár a szabályozás csak 2026 januárjától lép életbe, a tipikusan ilyen célokra fenntartott ingatlanok négyzetméterára 5 százalékkal csökkent – mondta az InfoRádióban az Ingatlan.com vezető elemzője. Balogh László hozzátette: a kerületben 2700 olyan ingatlan található, amelyet erre a célra használnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.22. kedd, 18:00
Szabados Richárd
a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára
Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Felemás hangulatban indult a kereskedés hétfőn az európai tőzsdéken, de a délelőtti bizonytalankodás után a koradélutáni órákra lefordultak a vezető indexek, és a tengerentúlon is esett a piac. Az ázsiai részvénypiacokon a kínai tőzsde emelkedett ma, a befektetők a kínai jegybankra figyelnek az élénkítő lépések közepette, ezen kívül egy német ipari termelői infláció érkezett délelőtt. A hét már a vállalati eredményekről is szól, viszont fontosabb negyedéves gyorsjelentés hétfőn nem lesz kereskedési időben. Itthon a hét eseménye az MNB kamatdöntése lesz kedden. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint változatlanok maradhatnak a kamatok, a Magyar Nemzeti Bank holnapi ülésén aligha folytatja a kamatcsökkentést. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×