eur:
400.88
usd:
366.69
bux:
74266.7
2024. október 11. péntek Brigitta
Résztvevők az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén a világszervezet New York-i székházában 2022. február 21-én. Az ülést azt követően hívták össze, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a kelet-ukrajnai szeparatista régiók függetlenségét, és elrendelte, hogy orosz fegyveres erők biztosítsák a békét a két népköztársaság területén.
Nyitókép: MTI/EPA/Jason Szenes

Irán "szuverenitásvédelemre" készül

Irán arra figyelmeztetett, "teljes mértékben készen áll megvédeni függetlenségét", ha Izrael megtámadja.

Amir Szaíd Iravani, Irán ENSZ-nagykövete helyi idő szerint csütörtökön a Biztonsági Tanács (BT) ülésén kijelentette: országa "teljes mértékben készen áll arra, hogy megvédje szuverenitását és területi integritását minden olyan agresszióval szemben, amely létfontosságú érdekeit és biztonságát célozza".

Elmondása szerint Teherán nem törekszik sem háborúra, sem eszkalációra, de a nemzetközi joggal összhangban élni fog az önvédelemhez való jogával, és tájékoztatni fogja a Biztonsági Tanácsot "legitim válaszáról".

Október 1-jén Irán mintegy kétszáz rakétát indított Izrael ellen, a támadás válasz volt arra, hogy Teheránban meggyilkolták a palesztin Hamász iszlamista szervezet vezetőjét, amely tettet Izraelnek tulajdonítottak, valamint a libanoni síita szervezet, a Hezbollah vezetőjét és az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornokát egy Bejrút melletti izraeli csapásban.

Izrael azóta válaszcsapást ígér, és Joáv Galant izraeli védelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy a támadás "halálos, pontos és meglepő" lesz.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak adott csütörtöki interjúban hangoztatta: Irán nem akar háborút, de nem fél tőle, és készen áll minden eshetőségre.

Címlapról ajánljuk
Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Nem hagyja abba a zenélést, csak a saját, kicsit lassabb tempójában folytatja tovább - mondta az InfoRádióban Csík János. A Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapítójának életében ezzel egy meghatározó időszak zárul le, a nevét viselő együttes 2025-től Gál Tiborral folytatja a munkát. Csík János hangsúlyozta: nem zenekaron belüli feszültség miatt hozta meg a döntését a kilépésről, minden taggal baráti viszonyt ápol, és a jövőben is szívesen lép fel majd vendégművészként a Csík zenekarral.

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Az európai napelem és akkumulátoros energiatárolás gyors fejlődése új lehetőségeket teremt mind a megújuló energia fejlesztőinek, mind az ipari és kereskedelmi fogyasztóknak, de egyúttal jelentős kihívásokkal is jár. A negatív áramárak megjelenése és a hálózati kapacitások szűkössége olyan problémák, amelyek befolyásolhatják az ágazat növekedését. Ezeknek a kihívásoknak a megoldása érdekében kritikus, hogy az ösztönző rendszereket helyesen alakítsák ki, és hogy a hálózati díjak olyan magatartást ösztönözzenek, amely támogatja a megújulók integrációját. – mondta Jan Osenberg, a SolarPower Europe Senior Policy Advisora a Portfolio Energy Investment Forumon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×