eur:
398.98
usd:
364.71
bux:
74011.67
2024. október 9. szerda Dénes
Woman’s hands holding passports & boarding passes of her family while waiting at the check-in counter in the airport.
Nyitókép: Images By Tang Ming Tung/Getty Images

Lejár az útlevél és a személyi igazolvány kora az EU-ban

Az Európai Bizottság nagy döntést hozott: az Európai Unión belül a jövőben már sem útlevélre, sem személyi igazolványra nem lesz szükség az utazáshoz, csupán egy okostelefon kell majd.

Nagy döntést hozott az Európai Bizottság, meglepetés nincs benne, hogy jön a digitális útlevél, a fejlemény, hogy ha az uniós döntéshozási folyamatban nincs ellenkezés, meg is kezdik az ehhez szükséges alkalmazás kifejlesztését - írja a vg.hu.

Közleményében az Európai Bizottság azt írta:

"A Bizottság javaslatot tesz az útlevelek és személyi igazolványok digitalizálására, ami a schengeni övezeten belüli utazást könnyebbé és biztonságosabbá teszi."

Két dologra vonatkozik a határozat: kifejlesztik az átálláshoz szükséges számítógépes alkalmazást és kialakítják a közös használathoz szükséges keretrendszert. A digitális okmány alkalmazása önkéntes lesz, vagyis aki nem akarja, nem muszáj emiatt a mobiltelefonos módszerre váltania. Fontos tudnivaló még, hogy a rendszer teljes egészében ingyenes lesz.

A Bizottság szerint a következő előnyökkel jár majd a digitális útlevél használata:

  • Gyorsabb és könnyebb lesz a határellenőrzés, a határokon és a reptereken lerövidülhet a várakozási idő.
  • Kisebb adminisztrációs teher: ez minden érintett szereplőre vonatkozik, a hatóságokra, a személyszállítókra és az uniós polgárokra is.
  • Biztonságosabb eljárások a schengeni határokon: a hatóságok előre is elvégezhetik az ellenőrzést, hatékonyabban koncentrálhatnak a problémás esetekre.
  • Adatvédelem: a személyi adatokat szigorú protokollokkal védik meg, csak az adott személy engedélyével adhatók tovább.

A rendszert azután vezetik be, hogy a bizottsági javaslatot elfogadták, azaz úgy tűnik, végigjárja a normál uniós döntéshozási folyamatot, az Európa Tanácstól az Európai Parlamentig. Erőteljes ellenzésről eddig nem lehetett hallani, részletekről azonban mindig adódhatnak viták - írja a lap.

Az uniós alkalmazás a tervek szerint 2030-ra válik elérhetővé, tehát még évekig szükség lesz az utazáshoz valamelyik okmányunkra, hacsak a tagállamok fel nem gyorsítják a folyamatot.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Megjött a  jegyzőkönyv, mutatjuk a reakciókat

Megjött a jegyzőkönyv, mutatjuk a reakciókat

Tegnap a forint 402-ről 399 közelébe erősödött az euróval szemben, miután esett az olaj ára és elmaradt a várt kínai fiskális lazítás. A mai nap egyelőre felemásan alakul, az euró gyengélkedésének köszönhetően tovább tud erősödni a forint, a dollárral szemben azonban rosszul teljesít a hazai deviza. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×