eur:
401.25
usd:
365.9
bux:
0
2024. október 7. hétfő Amália
Ferenc pápa Úrangyala (Angelus) imádságot mond vatikáni lakosztályának a római Szent Péter térre néző ablakából Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepének alkalmából 2024. június 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani

Magyar pappal bővül a pápaválasztó bíborosi kollégium

Ferenc pápa 21 új személlyel bővíti a bíborosi kollégiumot, úgy, hogy annak magyar vonatkozása is van.

Két magyar vonatkozású névvel találkozhatunk abban a listában, amely a december 8-án bíborossá kreálandók nevét sorolja fel. Angelo Acerbi korábban Magyarország apostoli nunciusa volt. Mivel az olasz származású főpásztor 2001-ben nyugalomba vonult, ráadásul jövőre betölti a 100. életévét, esetében a most bejelentett kinevezés elsősorban szimbolikus jelentőségű.

Német László azonban 68 évesen kifejezetten fiatalos bíboros lesz, és nyilvánvalóan nem csupán elméleti esélye, hanem gyakorlati lehetősége van annak, hogy ott legyen a következő konklávén, ahol majd Ferenc pápa utódját megválasztják - írja a szemlelek.hu.

A leendő bíboros jelenleg is a Vatikánban van, hiszen ott zajlik a Püspöki Szinódus XVI. Rendes Közgyűlése. A lap szerint teljesen váratlanul, meglepetésként érte őt a pápa bejelentése.

Különösen nagy megtiszteltetés, hogy rendi közösségéből, a verbiták (Isteni Ige Társasága, SVD) tagjai közül korábban csak egyetlen személyt kreáltak bíborossá, most viszont az övével együtt japán rendtársa, Tokió érseke bíborosi kinevezését is bejelentették.

Címlapról ajánljuk

Máris itt az első parlamenti "B-hét"

Napirend előtti felszólalásokkal, kérdésekkel és azonnali kérdésekkel folytatja a munkát hétfőn az Országgyűlés, a törvényhozás bizottságai pedig kedden és szerdán minisztereket hallgatnak meg.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×