eur:
400.65
usd:
363.05
bux:
73511.29
2024. október 2. szerda Petra
ukrán drónok
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Ukrajnában már a robotok háborúja zajlik - videó

Az ukrajnai harcokban már az is előfordult, hogy robot támadt robotra. Egy ilyen, gépek összecsapását videóra is vette - egy harmadik robot.

Ukrajna a háború kezdetekor a gyengébb minőségű és kevesebb fegyverzetét igyekezett olcsó egyszerű, megoldásokkal feljavítani, kiegészíteni. Ennek egyik kézenfekvő módja a távolról irányított robotok bevetése volt. A kezdetben csak megfigyelésre, felderítésre használt drónokból azonban hamar csapásmérő fegyvert fabrikáltak.

Ma már mindkét hadviselő fél arzenáljában fontos szerepet játszanak a támadó drónok, amelyek közül az úgynevezett FPV robotok a leghatékonyabbak. Ezeket egy virtuális valóság szemüveghez hasonló eszközzel irányítja a pilótájuk. A robotra szerelt kamera képe alapján a kezelő úgy repülhet a drónnal, mintha rajta ülne.

De nemcsak a levegőben tevékenykednek harci drónok, hanem egyre nagyobb számban jelennek meg a csatatereken is. A kerekes, vagy lánctalpas robotok lőszert, vizet, élelemet szállítanak az első vonalakba, visszafelé pedig akár sebesülteket is kimenthetnek, ha ehhez elég nagy a teherbírásuk. De az oroszok egyre gyakrabban használnak felderítésre, aknakeresésre, vagy éppen a rohamozó gyalogság tűztámogatására is távolról vezérelt járműveket.

Az X-en publikáló egyik ukrán portál most egy olyan összecsapás videóját tette közzé, amelyben FPV drón csap le egy keresek robotjárműre. Az ukrán drónpilóta előbb megáll egy pillanatra, hogy alaposabban szemügyre vehesse orosz ellenfelét, aztán már rá is zuhan az ellenséges robotjárműre.

Sajtóértesülések szerint az ilyen gépek közti összecsapások egy ideje már mindennaposak az ukrajnai frontokon.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Végleg 400 forint fölé ütötték az euróárfolyamot?

Végleg 400 forint fölé ütötték az euróárfolyamot?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A mai műsor első részében a forintról volt szó, a magyar fizetőeszköz ugyanis igencsak megrogyott a közel-keleti eszkaláció farvizén. A témával kapcsolatban Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője volt a vendégünk. Az adás második részében magával a közel-keleti konfliktussal foglalkoztunk, Csicsmann László egyetemi tanárt, a Budapesti Corvinus Egyetem Közel-Kelet szakértőjét egyebek mellett arról kérdeztük, hogy Irán miért támadta meg tegnap körülbelül 200 rakétával Izraelt, hogy miért lehet érdekelt a Netanjahu-kormány a konfliktus kiszélesítésében, és hogy mit csinál mindeközben az Egyesült Államok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×