eur:
397.9
usd:
359.64
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin
Ororsz-német.
Nyitókép: Getty Images

Német lapértesülés szerint Berlin újból tárgyalna Moszkvával

Olaf Scholz, szociáldemokrata német kancellár csaknem két év után először ismételten szeretné fölvenni a kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – közölte a Die Zeit.

A német lapnak nyilatkozó kormányzati személyek elmondása szerint a telefonbeszélgetésre a novemberi, brazíliai G20-találkozót megelőzően kerülhet majd sor - írja a Portfolio. Ugyanakkor azt is elárulták, a német külügyminisztérium emberei még nem vették fel a kapcsolatot orosz kollégáikkal időpontegyeztetésre.

Ha összejön a telefonbeszélgetés, akkor Olaf Scholz lenne az első olyan kormányfő Ukrajna legfontosabb támogatói közül, aki az elmúlt években felvette a közvetlen kapcsolatot Vlagyimir Putyinnal.

Az utolsó közvetlen telefonhívás a német kormányfő és az orosz államfő között 2022 decemberében zajlott,

mint ahogy Joe Biden amerikai elnök, Emmanuel Macron francia elnök, és az akkori brit miniszterelnök, Boris Johnson is 2022-ben beszélt utoljára közvetlenül Putyinnal.

Címlapról ajánljuk
Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

A dél-libanoni offenzívával az lehet az izraeli hadsereg célja, hogy a 60 ezer evakuált embert vissza lehessen költöztetni Észak-Izraelbe, illetve a határ menti zónában lévő demarkációs vonalnál felszámolja a Hezbollah katonai infrastruktúráját – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Tárik Meszár hozzátette: a libanoni kormánynak is érdeke, hogy hosszabb távon demilitarizált övezet legyen a libanoni–izraeli határ.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, elsöprő válaszcsapásra készülhet Irán - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, elsöprő válaszcsapásra készülhet Irán - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint hétfő este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák, kedd délután pedig megérkezett a figyelmeztetés: Irán is válaszcsapásra készülhet. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×