eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Izraeli légicsapás az izraeli határ térségében fekvő libanoni településen, Aita as-Saabban 2023. november 4-én. Az izraeli haderő, illetve a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet és a palesztinok között rendszeresek az összecsapások az izraeli-libanoni határ térségében az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én kirobbant fegyveres konfliktusa óta.
Nyitókép: MTI/AP/Huszein Malla

Háromhetes tűzszünet Libanonban? Izrael reagált

Szerda délután óta nem voltak légiriadók Izrael északi határvidékén, a Hezbollah beszüntette a rakéták Izrael ellen indítását.

Az izraeli jobboldal elutasítja a háromhetes azonnali libanoni tűzszünetet, az ellenzék vezetője viszont támogat egy egyhetes tűzszünetet.

Szerda délután óta nem voltak légiriadók Izrael északi határvidékén, a Hezbollah beszüntette a rakéták Izrael ellen indítását. Amerikai kormányzati tisztségviselők szerint a következő órákban várhatóan életbe lép a Hezbollahhal kötött tűzszünet. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök jelenleg egy repülőgép fedélzetén New Yorkba tart, ahol pénteken felszólal az ENSZ Közgyűlésén. Hivatala még nem reagált a tűzszünetről szóló jelentésre.

A tűzszüneti jelentések heves válaszokat váltottak ki Izraelben. A Vallásos Cionisták nevű szélsőjobboldali pártot vezető Becalel Szmotrics pénzügyminiszter kijelentette: "az északi hadjáratnak egyetlen forgatókönyvvel kell véget érnie - a Hezbollah szétzúzásával és annak ellehetetlenítésével, hogy kárt tudjon okozni az északi lakosoknak".

"Nem szabad időt adni a felépülésre az ellenségnek az őt ért súlyos csapásokból, hogy újjászervezze magát a háború folytatása érdekében 21 nap elteltével. A Hezbollah vagy megadja magát, vagy háború, csak így tudjuk helyreállítani az ország északi részének és lakosainak biztonságát" - hangoztatta.

"Izraelnek be kell jelentenie, hogy elfogadja a Biden-Macron-féle tűzszüneti javaslatot, de csak hét napra, hogy a Hezbollah ne állíthassa helyre parancsnoki és irányítási rendszerét. Nem fogadunk el olyan javaslatot, amely nem tartalmazza a Hezbollah eltávolítását északi határunkról" - mondta ezzel szemben Jaír Lapid, a centrista Van Jövő párt és a parlamenti ellenzék vezére.

Amerikai tisztségviselők szerint a tűzszünet 21 napig fog tartani, amint azt Joe Biden amerikai elnök és Emmanuel Macron francia elnök közölte, amelyhez Ausztrália, Kanada, az Európai Unió, Németország, Olaszország, Japán és Szaúd-Arábia is csatlakozott.

Noha szerda délután Izraelt nem lőtték Libanonból, az izraeli hadsereg (IDF) este is folytatta támadásait Libanon területén. "Ebben a 21 napban tárgyalásokat folytatnak a felek. Reméljük, hogy olyan megoldás születik, amely otthonukba juttatja mindkét ország lakóit" – hangsúlyozták amerikai tisztségviselők. "Ez az egyezmény csak Libanonra lesz érvényes, de +időt nyernek+ vele a gázai Hamásszal folytatott alkuhoz is. Elérhető a diplomáciai megoldás" – tették hozzá.

Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta az előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Kezd beindulni a lakáspiac: hol éri meg legjobban lakásba fektetni a pénzünket?

Kezd beindulni a lakáspiac: hol éri meg legjobban lakásba fektetni a pénzünket?

Nemrég jelent meg az Európai Unió tagországaira vonatkozó legfrissebb lakásárindex, melyből kiderült, hogy az idei második negyedévben - több mint egy év után - megtört az éves árcsökkenés trendje és 1,3 százalékos áremelkedés következett be. Az egyes országok között továbbra is nagyok a különbségek, így érdemes megnézni, hol csökkennek még mindig a lakásárak és mely országok léptek a növekedés útjára, illetve mi történt az elmúlt évtizedben az EU országainak lakásáraival. Hol érdemes leginkább lakásba fektetni a pénzünket?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×