eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Pixabay

Új fejlemény a csipogós robbantások ügyében

A bolgár nemzetbiztonság cáfolja, hogy egy bolgár cégnek köze lett volna a libanoni robbanásokhoz. Szerintük a cég nem volt jogosult áruk adásvételére, nem végezett pénzügyi műveleteket.

Nem Bulgáriában gyártották a Libanonban és Szíriában felrobbant személyhívó és adó-vevő készülékeket, és az ország nem is importált vagy exportált ilyen eszközöket - közölte pénteken a bolgár nemzetbiztonsági ügynökség (DANSZ).

A DANSZ több más szakmai szervezettel együtt vizsgálatot folytatott, melynek eredményeként "hitelt érdemlően megállapította, hogy azokat a kommunikációs eszközöket, amelyek szeptember 17-én Libanonban és Szíriában felrobbantak, nem Bulgáriában gyártották, onnan nem exportálták, és oda nem is importálták" - áll a közleményben.

A közlemény szerint a szakértők azt is tisztázták, hogy sem a Norta Global Ltd. nevű bolgár cég, amelyet egyes médiaeszközök összefüggésbe hoztak a robbanásokkal, sem annak tulajdonosa "nem volt jogosult áruk adásvételére, nem végezett pénzügyi műveleteket, amelyek a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemről szóló törvény hatálya alá esnek, és nem álltak kapcsolatban olyan személyekkel, akik az ENSZ és az Európai Unió szankciói alatt állnak".

A Libanonban szeptember 17-én és 18-án bekövetkezett robbanássorozatban 37-en meghaltak, és több mint háromezren megsebesültek.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×