eur:
393.26
usd:
355.23
bux:
72243.41
2024. szeptember 4. szerda Rozália
Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter előadást tart a Magyar Közgazdasági Társaság 20 éve az EU-ban címmel rendezett konferenciáján a budapesti Európa Pontban 2024. április 22-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Bóka János: a Nemzeti Kártya Programmal összefüggésben politikai hisztériakeltés zajlik

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint a program semmilyen nemzetbiztonsági, közbiztonsági és közrenddel kapcsolatos kockázatot nem jelent.

A Nemzeti Kártya Programmal összefüggésben politikai hisztériakeltés és a kettős mércének a legdurvább megnyilvánulása zajlik Európában - jelentette ki az európai uniós ügyekért felelős miniszter Brüsszelben szerdán.

Bóka János az Európai Parlamentben, az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) a magyar Nemzeti Kártya Programmal foglalkozó vitáját megelőzően nemzetközi újságíróknak hangsúlyozta: a programot érintő korábbi szabályozás nem változott, azt sem az Európai Bizottság, sem a tagállamok nem kifogásolták.

Közölte: a program bizonyos munkavállalással kapcsolatos könnyítéseket tartalmaz a vízumkiadással és a beutazással kapcsolatos uniós szabályoknak megfelelően. A program semmilyen nemzetbiztonsági, közbiztonsági és közrenddel kapcsolatos kockázatot nem jelent sem Magyarország, sem az Európai Unió számára - hívta fel a figyelmet. Magyarország szigorú biztonsági előírásokat alkalmaz valamennyi beutazás és valamennyi külső és belső határ védelme tekintetében. A magyar kormány elkötelezett mindezek folytatása mellett a jövőben is - húzta alá.

Kérdésre válaszolva közölte: nem lát közvetlen kapcsolatot a programmal kapcsolatban megfogalmazott aggályok és az uniós forrásokhoz való hozzáférés között. "Természetesen látom, hogy nemcsak ezen a területen, hanem más kérdésekben is folyamatos és rendkívül durva hangulatkeltés zajlik Magyarországgal és a magyar kormánnyal szemben, ez ebbe a folyamatba illeszkedik" - fogalmazott.

A miniszter emlékeztetett: a Patrióták Európáért képviselőcsoport kezdeményezte, hogy az EP-szakbizottság szerdai vitájára a magyar kormány képviselőit is meghívják azért, hogy az Európai Parlament tagjai első kézből kapjanak hiteles információt a magyar a programról. Az Európai Parlament ezt a kérést elutasította - tájékoztatott.

"Elkötelezettek vagyunk a nyílt és őszinte párbeszéd mellett, de azt a magyar kormány nélkül nem lehet folytatni. A magyar kormány részvétele nélkül ez csak politikai hisztériakeltés. Itt az ideje, hogy ezt abbahagyjuk" - tette hozzá Bóka János.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×