eur:
394.06
usd:
363.73
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
Emmanuel Macron francia elnök a náci megszállással szembeni francia ellenállás évfordulójáról tartott megemlékezésen a Párizs közeli Suresnes-ben lévő Valerien-hegyen 2024. június 18-án. 84 évvel ezelőtt ezen a napon Charles de Gaulle francia tábornok felhívást intézett honfitársaihoz a BBC brit közszolgálati rádióban, hogy vegyék fel a harcot a megszállókkal és a nácikkal tűzszünetet kötő Vichy-kormánnyal szemben. De Gaulle hamarosan megkezdte a katonai ellenállás megszervezését, a Szabad Francia Erők felállítását.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin

Yann Caspar: Emmanuel Macron kihasználta a francia baloldalt

Nagyon jó taktikai lépésekkel halad a francia elnök a napokban, de kérdés, mennyire lehet hosszabb távon eredményes – értékelt az InfoRádióban Yann Caspar, a Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója.

Franciaországban széleskörű koalíciót sürget a stabil kormányzáshoz az államfő, miután senki sem szerzett kellő többséget a nemzetgyűlési választásokon. Emmanuel Macron arra szólított fel minden olyan politikai erőt, amely azonosul a köztársasági intézményekkel, a jogállamisággal, a parlamentarizmussal, az európai orientációval és a francia függetlenség védelmével, hogy kezdjen őszinte és lojális párbeszédet egy szilárd, szükségszerűen plurális többség megteremtése érdekében. A francia államfő szerdán először szólalt meg a parlamenti választások vasárnapi, második fordulója óta.

"Emmanuel Macron azt akarja kifejezni, hogy lényegében az egész francia politikai élet egy hatalmas csatatér lett, ő az egyetlen szereplő, aki áll a csatatér közepén, és nélküle nem lehet semmit csinálni" – fogalmazott az InfoRádióban a Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója. Yann Caspar hozzátette, elméletileg létrejöhet a nagykoalíció, de ennek a hosszú távú stabilitása kérdéses.

"A baloldali blokknak továbbra is az a célja, hogy mivel ők kapták a legtöbb képviselői helyet vasárnap este, kormányt is alakítson, de csak ez a blokk nem tud egyedül hatalomra kerülni, hiszen nincsen többsége. Vagyis Emmanuel Macron kihasználta a baloldalt arra, hogy megakadályozza a második fordulóban, hogy Marine Le Penék vegyék át a hatalmat, de levelében elég egyértelműen kifejezte, hogy a néhány éve a francia politikában működő republikánus front baloldali szárnya semmiképpen sem tölthet majd be szerepet a következő kormányban. Vagyis

három blokk létezik a francia politikában, és Emmanuel Macron próbál uralkodni a három blokk fölött, és elosztogatni a szerepeket.

A háttérbe vonul, nagyon keveset kommunikál" – fogamazott Yann Caspar. Hozzátette: taktikailag nagyon jó lépéseket tesz a napokban Emmanuel Macron, de nagyon instabil lesz ez hosszabb távon, hiszen például jön a párizsi olimpia, aminek vannak egyebek mellett biztonsági kockázatai.

Hétfőn az élen végzett baloldali szövetség arra szólította fel az államfőt, hogy azonnal forduljon az Új Népfronthoz, hogy az kormányt alakíthasson. Bár a baloldalnak nincs meg a kormányzáshoz szükséges 289 mandátuma, a négy pártból álló baloldali blokk egyedül kíván kormányozni. A baloldalon belül, illetve a centrista elnöki tábor és a hagyományos jobboldal között is folytatódtak az egyeztetések a kormányalakítási lehetőségekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban
videók

Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban

Hosszú csendjében tavaly egyetlen mérvadó interjút adott, amelyben fogadalmat tett olimpiai aranyérmeinek számára Milák Kristóf, és bár 200 méteren Párizsban nem járt sikerrel, ott van még a 100 méter, valamint a Los Angeles-i nyári játékok is, ahol még mindig bőven 30 év alatt lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×