eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nancy Faeser német belügyminiszter a 2023-as év bűnügyi statisztikáját ismertető sajtótájékoztatón Berlinben, 2024. április 9-én. A 2017-től 2021-ig tartó csökkenés után az utóbbi két évben ismét emelkedett és tavaly elérte a 2016-os szintet Németországban a regisztrált bűncselekmények, köztük az erőszakos bűnesetek száma. A rendőrség 2023-ban mintegy 5,94 millió bűncselekményt regisztrált Németországban, ami 5,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

A kitoloncolások úttörője lett a német belügyminiszter – elég lesz egy Facebook-poszt

A május végi mannheimi, egy fiatal rendőr halált követelő iszlamista hátterű merénylet felgyorsíthatja az illegális menekültek kitoloncolását Németországból. Az ellenzéki CDU/CSU és az AfD mellé a kormány is felsorakozott, egyetértve azzal, hogy nemcsak a befogadást, hanem a kitoloncolást is szigorítani kell. Olaf Scholz kancellár a feladatot a belügyminiszterére bízta.

A szociáldemokrata Nancy Faeser feladatul kapta, hogy az illegális menekültek visszafogadásáról tárgyaljon azokkal az országokkal is, amelyekkel Németország az elmúlt években nem folytatott semmifajta párbeszédet. Így mindenekelőtt Afganisztánnal, ahonnan a legtöbb migráns érkezik az országba. A német kormány 2021-ben a tálib rezsim hatalomra jutását követően szüntetett meg minden kontaktust a közép-keleti országgal. Szíria Afganisztánhoz hasonlóan feketelistán van.

A megoldást illetően több opció merült fel, a többi között a brit vagy az olasz mintát is követhetik. Ezek lényege, hogy az illegális menekülteket vagy egy távoli országba – a britek esetében Ruandába – telepítsék, vagy pedig a Meloni-modellt követve sorsukról még a belépés előtt egy harmadik országban döntsenek.

Értesülések szerint a német belügyminiszter intézkedéscsomagot dolgozott ki a szigorításról, minderről azonnali konzultációt kezd a kormány. Első lépésként Faesernek azt az indítványát vitatja meg, hogy a közösségimédia-platformokon történő uszítás is kitoloncoláshoz vezessen.

A miniszter – mint arról a ZDF közszolgálati televízió beszámolt – a kiutasítási törvény haladéktalan módosítását kívánja kezdeményezni. A tervezet szerint kitoloncolással járhat az is, hogy a Németországban tartózkodó, német útlevéllel nem rendelkező külföldi ezeken a platformokon terrorcselekményeket támogat, sőt "ünnepel".

Mindezt Nancy Faeser miniszter is megerősítette a Funke médiacsoportnak adott nyilatkozatában.

"A szellemileg kőkorszakban élő iszlamista agitátoroknak nincs helyük Németországban"

– hangoztatta többek között a miniszter.

A ZDF emlékeztetett arra, hogy különösen a Hamász palesztin terrorszervezet tavaly október 7-i Izrael elleni támadása nyomán, legutóbb pedig a mannheimi terrorcselekményt követően az interneten ugrásszerűen megszaporodtak a gyűlöletre uszító üzenetek.

A miniszter kezdeményezését teljes mértékben támogatja Olaf Scholz kancellár. Eszerint a terrorcselekményeket helyeslő, illetve arra uszító üzenetek "azonnali" kitoloncolással járhatnának. Mégpedig olyan gyorsasággal, hogy nem kellene megvárni a jogerős büntetőjogi ítélteket sem.

A szövetségi bűnügyi rendőrség a ZDF szerint a Hamász tavaly októberi terrortámadása óta több mint 10 700, gyűlöletre uszító bejegyzést törölt.

"Célunk az, hogy megfékezzük az ilyen jellegű gyűlölethullámokat" – fogalmazott a belügyminiszter. Faeser szerint az internet "brutalizálódása" az erőszak légkörét teremti meg, ami újabb terrorcselekmények elkövetésére késztetheti a szélsőségeseket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×