eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Young woman pulling suitcase in  airport terminal. Copy space
Nyitókép: Nutthaseth Vanchaichana/Getty Images

Ha nyaralni indul, jó tudni: vannak elátkozott repterek – itt a lista

Akik Görögországba, Máltára vagy Szerbiába utaznak, jobb, ha felkészülnek arra, hogy bármikor lehetnek késések vagy járattörlések.

A tavaly nyári adatok alapján Szerbia, Málta és Görögország repülőterein volt a legnagyobb a késéssel felszálló gépek, illetve utasok aránya, míg a legpontosabban a finn, a norvég és a litván légikikötőkből indultak az egyes járatok – derült ki az AirHelp európai reptéri késésekről készített nemzetközi összesítéséből, melyet a vg.hu szemlézett.

Összesen 31 európai ország repülőtereinek statisztikai adatait vizsgálták, az összeállításba a legalább félmillió utast fogadó országok minimum százezres utasforgalmat lebonyolító repterei kerülhettek be.

A felmérés szerint a Szerbiából utazók fele csak késve tudott útnak indulni, Máltán az utasok csaknem 46,6 százalékának, míg Görögországban a 44 százalékuknak kellett valamennyi időt várakozniuk a repülőtereken.

Szerbiában és Görögországban már évek óta nagy problémát jelentenek a késések és a járattörlések, ezzel mindenképpen számolniuk kell azoknak, akik ezekbe az országokba terveznek nyaralást.

Ezzel szemben Finnországban csak minden ötödik utas járata késett tavaly nyáron, Norvégia 20,11 százalékos részaránnyal a második, míg Litvánia 20,88 százalékos részaránnyal a harmadik lett a rangsorban. Mindhárom országban évek óta viszonylag alacsony a késve felszálló utasok aránya.

Magyarország a középmezőnyben, a 17. helyen végzett a 31-es listán. A tavaly itthonról felszálló 1 950 000 utasból 680 ezren érkeztek meg késve a célhelyszínre, vagyis az érintettek 34,77 százalékának kellett késéssel vagy járattörléssel szembesülnie a tavaly nyári főszezonban.

A magyar turisták körében népszerű nyaralási helyszínek közül Horvátországban (az utasok 33,82 százalékának kellett várakoznia tavaly) hasonló a helyzet, mint itthon, Olaszország (41,11 százalék) és Törökország (42,33 százalék) a lista végén szerepel, Spanyolország (27,43 százalék) viszont elől.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×