eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság szurkolói zónájának dekorációja Frankfurtban 2024. június 7-én. A tornát 2024. június 14. és július 14. között rendezik Németországban.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Labdarúgó-Eb: Németország most egységesen arra vár, hogy lesz-e újabb "nyári mese"

Kis túlzással több szó esik a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokságról, mint a pénteken kezdődő Európa-bajnokságról. Mindez nem az előkészületeknek róható fel, hanem sokkal inkább az országos hangulatnak, amely az európai futball legnagyobb szabású rendezvényét kíséri. Nem a szurkolók változtak meg, hanem Németország, Európa és a világ.

A nyári mese, azaz a Sommermärchen kifejezés a németek számára több szempontból is rendkívül sikeres 2006-os világbajnokságot idézi fel. Nem csupán azért, mert a hazaiak jól szerepeltek, és az olasz, valamint a francia válogatott mögött a harmadik helyen végeztek, hanem azért is, mert az ország hangulata "mámorító" volt.

Érdemes felidézni azt a nyilatkozatot, amelyben Angela Merkel akkori kancellár első, éppenséggel nagykoalíciós kormánya a vébét követően méltatta a rendezvényt.

"Fekete-piros-arany színű zászlók tengere, amelyben a világ minden tájáról érkezett szurkolók békésen és boldogan úsztak és ünnepeltek. Ennek tükrében a világbajnokság olyan integrációs rendezvény volt, amelynél szebbet és hatásosabbat elképzelni sem lehetett volna" – fogalmazott akkor a kormányfő.

A labdarúgás rajongói számára felejthetetlen maradt az a fotó is, amikor a kancellár az elődöntő német góljánál a szó szoros értelmében a rendezvény sportigazgatójának, Franz Beckenbauernek a nyakába ugrott.

Ezúttal nem csak a labdarúgás hívei sírják vissza ezt a hangulatot. Sokan vélekednek úgy, mint Philipp Lahm, a mostani torna versenyigazgatója. Szerinte ugyanis

a 2006-os Sommermärchen megismétlésére lenne szükség.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a pénteken a Skócia elleni nyitómérkőzést játszó nemzeti tizenegy képességeiben a többség nem kételkedik, sőt ha csak óvatosan is, de bízik a sikerben. Az országos hangulat ennek ellenére több szempontból is más, mint 2006-ban volt. A gazdaság enyhén szólva pang, a korábbi listavezető Németország a konjunktúra alakulását tekintve az uniós tagországok rangsorában az utolsók közé szorult. Mindez természetesen rányomja bélyegét a "szurkolók" mindennapi életére, a megélhetés nehézségeire. A kilátások pedig egyelőre legalábbis kevés jóval kecsegtetnek.

Mint ahogy a belpolitikai helyzet sem. A hárompárti koalíciós kormány támogatottsága hosszú ideje mélyponton van, amit a hét végén tartott európai parlamenti választások eseményei a legszemléletesebben bizonyítottak. Az ellenzéki konzervatív CDU/CSU immár megrendíthetetlenül az ország legerősebb pártja, és erősödik a szélsőjobboldal, amit az Alternatíva Németországnak (AfD) párt növekvő támogatottsága tükröz. A regnáló kormányba vetett bizalom rég volt olyan alacsony, mint most.

A gazdaság, illetve a belpolitika mellett ugyanakkor a nemzetközi helyzet alakulása is jelentős mértékben befolyásolja az emberek hangulatát. Az ukrajnai orosz háború, valamint a közel-keleti konfliktus, általánosságban a különböző válságok egyre erősebb szorongást keltenek. Egy legutóbbi közvélemény-kutatás szerint ennek kapcsán sokan felidézik az 1972-es müncheni olimpián elkövetett palesztin terrortámadást. Az aggodalmakat csak erősítik a közelmúltban Németországban végrehajtott terrorcselekmények.

A történtek nyomán a megkérdezettek többsége van azon a véleményen, hogy

az Eb mérkőzéseit nem a helyszínen, hanem biztonságosabbnak vélt otthoni környezetben tekinti meg.

Ilyen körülmények között aligha véletlen, hogy a hangulatra rányomják bélyegüket a németországi sportesemények történetében páratlanul szigorú biztonsági intézkedések a határellenőrzésektől kezdve egészen a rendező tíz város stadionjában, illetve a szurkolói zónákban beharangozott ellenőrzésekig.

Ennek ellenére természetes, hogy az Eb-t a megszokott "precíz" német felkészülés előzte meg. Több helyütt utakat újítottak fel, javították a tömegközlekedést, és rendkívüli befektetésekkel készült mindenekelőtt az idegenforgalom, a szálloda-, illetve vendéglátóipar. A rendező városok egytől egyig több millió eurót ruháztak be abban a reményben, hogy hosszabb távon ez mindenképp megtérül.

A baljós nemzetközi, belpolitikai, illetve a biztonságot fenyegető helyzet ellenére a július 14-ig tartó Európa-bajnokság mégis csak a sport ünnepe Németországban. Akár be is teljesülhet Philipp Lahm kívánsága, és az Eb a 2006-es világbajnoksághoz hasonlóan "nyári mese" lehet. Nem utolsó sorban a német válogatott szereplése nyomán is.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×