eur:
393.18
usd:
362.75
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Az Európai Parlament (EP) logóját vetítik az uniós törvényhozás strasbourgi épületének padlójára az EP plenáris ülésének idején, 2024. január 16-án. A parlament január 15. és 18. között ülésezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Megvan, mennyi lesz az EP-képviselők havi fizetése

Egyes összegek csak akkor járnak nekik, ha bejárnak az ülésekre.

Az EP minden képviselője tiszteletdíjat kap, ennek bruttó összege havi 10 075 euró, amelyből az uniós adó és biztosítási járulékok levonása után kerekítve 7854 euró marad. A politikusok ezen felül számos juttatásban részesülnek, amelyek a parlamenti munkájukkal együtt járó kiadásaikat fedezik - írta összegzésében a Népszava.

A legnagyobb kiegészítő tétel az általános költségtérítés, havonta 4950 euró. A képviselőknek ebből kell fedezniük a megválasztásuk szerinti tagállamban felmerülő költségeket, például az irodájuk fenntartási költségeit, a telefon- és postaköltségeket, a munkájukhoz szükséges számítógépek és más berendezések beszerzésének, működtetésének és karbantartásának költségét. Ezzel a csaknem 5 ezer euróval nem kell elszámolniuk.

Ezen felül jár nekik napi 350 euró napidíj a parlamenti tevékenységük során felmerülő egyéb költségek – szállás, étkezés – fedezésére. Ezt azonban csak akkor folyósítják a számukra, ha a hivatalos jelenléti íven aláírásukkal igazolták a jelenlétüket. (Elég az aláírás, a jelenlétet senki nem ellenőrzi, így aztán vannak szép számmal, akik csak aláírni járnak a EP-be, ahogyan azt újságírók többször leleplezték - jegyzi meg a lap.) Az EP tagjaitól ugyanakkor

megvonható a napidíj fele, ha a plenáris üléseken tartott név szerint szavazások legalább a felén nem vettek részt, még akkor is, ha az adott napon igazolták a jelenlétüket.

A képviselők elszámolhatják utazási költségeiket is, mivel a parlamenti ülések Brüsszelben vagy Strasbourgban zajlanak. Bemutatott bizonylatok alapján az EP megtéríti az első osztályra szóló repülő- és vonatjegyeiket, ha pedig autóval utaznak, kilométerenként 0,58 euró térítést kapnak, legfeljebb 1000 kilométerig. Ezen túl átalányösszegű juttatásra jogosultak egyéb útiköltségeik – például autópályadíj, vagy többletpoggyász után fizetendő – díj fedezésére. Ha konferenciákra vagy más hasonló rendezvényre utaznak, egy csaknem 5000 eurós keret erejéig ezeket is elszámolhatják.

Nem tartozik az EP-képviselők fizetéséhez az, hogy 28 696 euróból foglalkoztathatnak asszisztenseket, akik nem lehetnek a hozzátartozóik. Az ő járandóságukat az EP fizeti a képviselői keretből. (A francia szélsőjobboldali Marine Le Pen – aki 2004-2019 között volt az EP tagja – és társai azért állnak bíróság elé idén ősszel, mert európai pénzből fizettek olyan asszisztenseket, akik a politikus akkor még Nemzeti Frontnak nevezett pártjának dolgoztak törvénytelenül - emlékeztetett a Népszava).

A volt EP-képviselők 63 éves koruktól öregségi nyugdíjra jogosultak. Ennek összege attól függ, hogy hány évig voltak az EP tagjai, de sok-sok évi EP-s munka után sem lehet több, mint egykori tiszteletdíjuk 70 százaléka.

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvényt Debrecenben tartják, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×