eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével közösen tartott sajtóértekezleten Pekingben 2023. december 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Andres Martinez Casares

Ursula von der Leyen beveti magát a német és az osztrák kampányhajrában is

A finisbe érkezett az európai parlamenti választási kampány Németországban és Ausztriában is. A német választókat a felmérések szerint Európa sorsa az osztrákoknál jobban foglalkoztatja, de az Európai Bizottság elnöke mindkét helyen lobbizik az újraválasztásáért.

Németországban a legutóbbi felmérések szerint a szavazásra jogosultak 62 százaléka tartja fontosnak, sőt nagyon fontosnak a június 9-i európai parlamenti választásokat. Ezen belül a megkérdezettek többsége számára a választások kapcsán a legfontosabb Európa békéjének biztosítása. A további főbb választási témákat a németek számára a szociális biztonság, a bevándorlás, valamint a klíma- és környezetvédelem, továbbá a gazdasági növekedés kilátásai jelentik.

Az egyes parlamenti pártok hívei a témák fontosságát illetően ugyanakkor eltérő véleményen vannak. A béke biztosítása az ellenzéki konzervatív CDU/CSU partszövetség és a szociáldemokrata SPD számára az első helyen áll, a Zöldek Pártja leginkább a klímavédelmet, míg a radikális jobboldali, ugyancsak ellenzéki AfD a migráció elleni fellépést "forszírozza".

Az ARD közszolgálati televízió napokban végzett felmérésből kitűnt az is, hogy a német választók "kritikusabban" ítélik meg az EU tevékenységét, mint öt évvel ezelőtt. A 2019-es 46 százalékról mostanra 41 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik szerint az uniós tagság előnyökkel jár az ország számára. Ezzel szemben az öt évvel ezelőtti 14 százalékról 19-re emelkedett azoké, akik szerint a tagság inkább hátrányokkal jár.

A felmérés szerint az öt évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva kevesebben vélekednek úgy, hogy az tagországoknak szorosabban kellene együttműködniük, és több hatáskört kellene átadniuk az uniónak. A csökkenés a 2019-es arányhoz viszonyítva 7 százalékos.

Erősen foglalkoztatja a közvélemény-kutatókat Ursula von der Leyen bizottsági elnök újraválasztási esélyeinek megítélése. A CDU politikusa – aki a Merkel-korszakban éveken keresztül előbb a családügyi, majd a védelmi minisztérium élén állt – mindenekelőtt a CDU/CSU szavazónak támogatására számíthat. A kormánykoalíció pártjai újraválasztását feltételhez kötik, míg az AfD és az egyre népszerűbb új baloldali párt, a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) határozottan ellenzi.

A legfrissebb értesülések szerint Ursula von der Leyen a kora esti órákban rövid látogatást tesz az Münchenben, és részt vesz a konzervatívok kampányzáró rendezvényén.

A ZDF közszolgalati televízió péntek reggel hozta nyilvánosságra legfrissebb felmérését. Eszerint a legtöbb szavazatra, a voksok 30 százalékára a CDU/CSU számíthat. A konzervatívokat hármas "holtversenyben" követi a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és az AfD egyaránt 14 százalékkal. Az idén alakult BSW baloldali pártszövetség 7 százalékra, míg a kormánykoalíció legkisebb partja, a szabad demokrata FDP a voksok 4 százalékára számíthat. Az utolsó helyen 3 százalékkal a Baloldal Pártja áll.

Elemzők szerint Ausztriában ugyanakkor a vasárnapi EP-választásokat elsősorban a őszi parlamenti választások előtti tesztnek tekintik. A legutóbbi felmérések kivétel nélkül azt bizonyították, hogy az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) az ország legnépszerűbb pártja. Támogatottságát nem utolsósorban a pártelnöknek, az egykori Kurz-kormány akkori belügyminiszterének, Herbert Kicklnek köszönheti, aki fáradhatatlanul járja az országot. Kickl egyik legfőbb ígérete az, hogy a párt hatalomra kerülése esetén mindenekelőtt az ország előtt álló gondokra és nem a nemzetközi problémákra összpontosít majd.

Az FPÖ európai parlamenti listavezetője az a Harald Vilimski, aki a közelmúltban Orbán Viktor miniszterelnököt javasolta az Európai Bizottság elnökének. Javaslatát azzal indokolta, hogy a magyar kormányfő megválasztása – mint fogalmazott — jót tenne az Európai Uniónak.

Vilimski és pártja mindenekelőtt azt ígéri a szavazóknak, hogy az FPÖ hatalomra kerülés esetén az illegális migráció elleni harcot tekinti legfőbb feladatának. A szabadságpárt sikeres stratégiájának az FPÖ korábbi politikájától eltérően immár része a "kisemberek" érdekeinek képviselete is, ami magyarázza, hogy a munkásság körében is egyre népszerűbb. Források szerint ez a magyarázata annak hogy az ugyancsak ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt egyre több szavazója az FPÖ-höz vándorol át.

Közvetlenül németországi látogatása előtt péntek délelőtt Bécsbe érkezett Ursula von der Leyen bizottsági elnök. A Der Standard értesülése szerint Von der Leyen Kar Nehammer néppárti kancellárral tárgyal mindenekelőtt a bizottsági elnöki tisztség betöltéséről. A kancellár a találkozó előtt csak annyit mondott, hogy az EP-választások eredményeiből fakadó lehetséges forgatókönyvekről folytatnak tárgyalásokat. A Der Standard szerint ez egyértelmű utalás ara, hogy Ursula von der Leyen lehetséges újraválasztása az egyik fő napirendi téma. A jelenlegi elnök az Európai Néppárt jelöltje az elnöki tisztségre, megválasztását ugyanakkor jelentősen segítheti Ausztria támogatása.

Címlapról ajánljuk
A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

Muhari Eszter a bronzéremért vívhat az észt Nelli Differt ellen a női párbajtőrvívók egyéni versenyében. A magyar vívónő a korábbiakban három ázsiai ellenfelet legyőzött, majd az elődöntőben 15-9-re kikapott a francia Auriane Mallótól.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×