eur:
396.64
usd:
370.96
bux:
70794.54
2024. június 26. szerda János, Pál
Az államfői posztra pályázó Andrej Babis volt kormányfő sajtóértekezletet tart a felesége, Monika Babisová társaságában a cseh elnökválasztás második fordulójának második napján, 2023. január 28-án Prágában. A 70 százalékot meghaladó, rekordszámú részvétellel zajló választást Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke, független elnökjelölt nyerte, aki a voksok 58,3 százalékát kapta, míg Babis 41,68 százalékot. Pavel mintegy 3,4 millió szavazatot kapott, Babis egymillióval kevesebbet.
Nyitókép: Milan Bures

Az Elégedetlen Polgárok Akciója győzhet az EP-választáson Csehországban

Várhatóan az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) nyeri a jövő hétvégi európai parlamenti választást Csehországban. Négy közvélemény-kutató intézet országos felméréseinek összesített eredménye szerint 6 vagy 7 párt, illetve koalíció szerezhet európai mandátumokat - írta a CTK hírügynökség vasárnap.

Csehországnak az Európai Parlamentben 21 képviselői helye van.

Az Andrej Babis volt kormányfő által vezetett ellenzéki ANO várhatóan a szavazatok 26-27 százalékát szerzi meg, ami legalább az eddigi 6 mandátum megvédését jelentené - derül ki az Ipsos, a STEM/MARK, a Cantar CZ és a Data Collect ügynökségek felméréseinek összesítéséből.

A második helyre a Spolu koalíciót (Polgári Demokratikus Párt, TOP 09, KDU-CSL) várják 20-22 százalékkal, ami 5 mandátumra lenne elegendő. A három jobboldali párt öt éve, amikor még külön-külön indultak, összesen 7 mandátumot szerzett.

A kormánykoalíciós Polgármesterek és Függetlenek (STAN), valamint a Cseh Kalózpárt külön-külön 8-13 százalékra számíthat, ami 2-3 mandátumra lenne elegendő. A kalózoknak jelenleg 3, a polgármestereknek 2 képviselőjük van az EP-ben.

Az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia az idén a parlamenten kívüli Trikolóra párttal indul, és 8-11 százalékra várják eredményüket. Ez elég lehetne az SPD két eddigi mandátumának megőrzéséhez, esetleg egy harmadik megszerzéséhez.

A kommunisták (KSCM) 6-8 százalék közötti eredményre számíthatnak, s ezzel megtartanák eddigi egyetlen képviselői helyüket.

A parlamenten kívüli Prísaha-Motoristi pártkoalíciót 2,5-7 százalék támogathatja, ami a felső határhoz közeli eredménnyel egy mandátumot eredményezhet.

Csehországban 30 párt és koalíció indul a jövő pénteken és szombaton megtartandó európai parlamenti választáson. A voksolás eredményét vasárnap éjfél előtt egy órával közlik, amikor már az összes európai országban befejeződik a szavazás és lezárják az urnákat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×