eur:
395.14
usd:
368.3
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Juraj Blanár szlovák külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik az EU-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli találkozójára 2024. január 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Matthys

Kiderült, ki helyettesíti a lábadozó Robert Ficót az Ukrajnáról szóló békekonferencián

Juraj Blanár szlovák külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Szlovákia szempontjából továbbra is azon van a hangsúly, amit a jelenlegi kormány hivatalba lépése óta mond: a békés megoldást kell maximálisan támogatni.

Juraj Blanár szlovák külügyminiszter az európai uniós külügyi tanács hétfői brüsszeli ülése után elmondta, hogy főleg az ukrajnai és a gázai helyzettel foglalkoztak az uniós külügyminiszterek, és hozzátette, az ukrajnai helyzet nagyon rossz, újabb front nyílt, és bár csak kis lépésekkel, de Oroszország előretör. „Ukrajna mindenekelőtt a légvédelem terén kér segítséget. Dmitro Kuleba miniszter hét Patriot-rendszert kért, ha jók az információim, egyelőre egy van” – jegyezte meg Juraj Blanár. Megismételte, hogy a szlovák kormány álláspontja változatlan: továbbra is a békés megoldást kell maximálisan támogatni.

Brüsszelben ezért azt mondta, az lesz a döntő fontosságú, ami a június 15-16-i genfi békekonferencián történik majd. Reményét fejezte ki, hogy a konferencián minél több ország, köztük a „globális dél szereplői” is részt vesznek. Mindenekelőtt Kína. Nélkülük – mint ahogy a külügyminiszter fogalmazott – lehetetlen garantálni a békekonferencia eredményeit, amelyeket Oroszország el tudna fogadni. „Az Orosz Föderáció jelezte, nem vesz részt a konferencián, és bármivel is zárul, azt Oroszország ultimátumként fogja kezelni. Ugyanakkor pozitívan állok hozzá, mert vannak olyan információk, hogy a következő békekonferenciát Szaúd-Arábiában tartanák, ahová már Oroszországot is meghívnák. Ez kulcsfontosságú az ukrajnai konfliktus további alakulása szempontjából” – magyarázta a szlovák külügyminiszter.

Arra a kérdésére, hogy ki fogja képviselni Szlovákiát a júniusi genfi konferencián, Juraj Blanár úgy válaszolt, hogy Robert Fico áprilisban azt ígérte Denisz Smihal ukrán kormányfőnek a kelet-szlovákiai Nagymihályban tartott közös kormányülésen, hogy személyesen vesz részt a konferencián, de ez a terv a május 15-i, nyitrabányai merénylet után meghiúsult. „Robert Fico miniszterelnököt még mindig az intenzív osztályon kezelik, ezért külügyminiszterként én képviselem Szlovákiát a békekonferencián” – felelte Juraj Blanár.

A kivizsgálások eredményei alapján az orvosi konzílium hétfőn megerősítette, hogy fokozatosan javul Robert Fico kormányfő állapota. A miniszterelnököt továbbra is a besztercebányai Roosevelt kórházban kezelik. A Speciális Büntetőbíróság hétfőn úgy tájékoztatott, hogy a miniszterelnököt négy lövéssel megsebesítő 71 éves Juraj Cintula továbbra is vizsgálati fogságban marad. A férfit előre kitervelt emberölési kísérlet elkövetésével gyanúsítják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×