eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Nyitókép: Unsplash

Ténylegesen szentté avathatják az "internet védőszentjét"

Carlo Acutis lehet egyben az első Y generációs szent is. Az olasz tinédzser rövid életében számítástechnikai tudásával segítette a katolikus egyházat, halála után pedig csodákat tulajdonítanak neki.

Ferenc pápa úgynevezett „második csodát” tulajdonított annak az olasz tinédzsernek, aki az ezredforduló elején a számítógépes ismereteit a katolikus hit terjesztésére használta, ezért az internet védőszentjeként emlegették - írja a Reuters nyomán a Telex.

Carlo Acutis 1991. május 3-án született Londonban, jómódú olasz szülők első gyerekeként. A család nem sokkal Carlo születése után Milánóba költözött. Bár a szülők katolikusok voltak, a vallás nem játszott különösebben meghatározó szerepet az életükben, a fiukat viszont kiskorától kezdve mély vallásos hit vezette.

A fiú rajongott a számítástechnikáért, már gyerekkorában megtanult programozni, és ezt vallási érdeklődésével is összekötötte: elkészítette például az egyik milánói plébánia weboldalát, majd létrehozott egy honlapot, ahol a világ minden eucharisztikus csodáját, valamint a katolikus egyház által jóváhagyott Mária-jelenések listáját dokumentálta.

2016-ban leukémiát diagnosztizáltak Carlonál, és még abban az évben, 15 évesen meg is halt. Kultusza halála után gyorsan terjedt, és így váltak ismertté az ő közbenjárásának tulajdonított csodák is:

egy rákkal küzdő nőnek, aki részt vett a temetésén, néhány nappal később eltűnt a daganata, egy másik részt vevő meddő nőnek kilenc hónappal a temetés után megszületett a gyermeke.

A katolikus egyház hivatalosan 2020-ban ismerte el a csodákat, így ezután boldoggá avatták Carlo Acutist Assisi városában. Viszont ahhoz, hogy a fiút szetté lehessen avatni, egy harmadik csodára is szükség lenne, ám volt már rá példa, hogy egy pápa eltekintett ettől.

A római katolikus egyház tanítása szerint csak Isten tesz csodákat, de a szentek, akikről úgy tartják, hogy Istennel vannak a mennyben, közbenjárnak a hozzájuk imádkozó emberekért. A csoda általában egy ember orvosilag megmagyarázhatatlan gyógyulását jelenti - teszi hozzá a lap.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×