eur:
395.16
usd:
368.35
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Ferenc pápa Regina Coeli (Mennyek Királynője) imádságát hallgatják hívek a vatikáni Szent Péter téren húsvéthétfőn, 2024. április 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Ritka kegytárgyakat lehet megtekinteni a Vatikáni Múzeumban

Péter és János apostolnak tulajdonított egyházi ruhákat állítottak ki.

Szent Péternek és Szent Jánosnak tulajdonított - valójában a 2. és a 6. századból származó - ruhadarabok láthatók a Vatikáni Múzeumban péntektől, melyekkel a világ egyik leglátogatottabb múzeuma elindította a 2025-ös szent évre való készülés kulturális-egyházi programsorozatát.

Az egyházi szertartásokhoz használt ruhadarabokat a Vatikáni Múzeum kiemelt helyén, a Sixtus-kápolnát követő teremben állították ki egymás mellett.

Két nagyon egyszerű, fehéres-világosbarna ruhadarabról van szó, melyek kegytárgyaknak számítanak. A tunikát az egyházalapító Szent Péternek tulajdonítják, a dalmatikát pedig Szent Jánosnak. Az előbbit az alsó ruházatra vették fel, utóbbi a diakónusok liturgikus öltözékének részét képezte. A kincsnek számító ereklyék a pápák legféltettebb gyűjteményeiből származnak - hangzott el a Vatikáni Múzeumban tartott sajtótájékoztatón a kiállításmegnyitó előtt.

A Péter és János apostolnak tulajdonított ruhadarabokat a kereszténység első évszázadaitól a lateráni Szent János-bazilikában őrizték, majd a bazilikával szembeni Szent Lépcső-kápolna ereklyetárába kerültek át, a Sancta Sanctorumba, ahol a legértékesebb kegytárgyakat helyezték el.

A 9. században élt János diakónus a Nagy Gergely pápa életéről írt művében Szent Péternek és Szent Jánosnak tulajdonította a ruhadarabokat. Később a két ereklyének évszázadokra nyoma veszett. A Sancta Sanctorum kulcsa elveszett, és a kegytárgy-gyűjteménybe senki sem tudott bejutni. 1903-ban egy lakatos törte fel a zárat, és számos ereklye, így a két ruhadarab is a Vatikánba került át. Az akkori konzerválási módszereket követve, a tunikát és a dalmatikát üveglapok közé préselték, és a Vatikáni Múzeum raktárában helyezték el őket.

A modern technológiával végzett restaurálásuk 2019-ben a Covid-járvány hónapjaiban kezdődött el, és idén ért véget a múzeum tudományos laboratóriumaiban. A helyreállítás során a ruhadarabokat megtisztították, hiányzó részeiket az eredetivel egyező vagy hasonló anyagokkal pótolták, valamint vizsgálatokat is végeztek rajtuk.

A tunikát len - és gyapjúszövetből varrták, a dalmatikához csalánszövetet is használtak.

A C14 szénizotópos kormeghatározás kimutatta, hogy a tunika és dalmatika Szent Péter és Szent János koránál későbbi korból származik, az első a 2. századra, a második a 6. század utáni korszakra datálható.

A tudományos vizsgálatok szerint Egyiptom kopt térségéből származnak, és a korai keresztény egyház kegytárgyainak számítottak, mivel Rómába a pápák tulajdonába kerültek. Számos darabot vágtak ki a ruhákból, ami arra utal, hogy a hívek ereklyeként kezelték őket, és más templomokba, szentélyekbe vitték át darabjaikat.

Barbara Jatta, a Vatikáni Múzeum igazgatója elmondta, hogy a rendkívüli tárgyak kiállításával megkezdték a december 24. éjszakáján kezdődő szent évre való készülést. A tavaly több mint 6,8 millió látogatót fogadó múzeum 2025-ben még nagyobb forgalommal számol, hiszen a szent évre mintegy harminc millió zarándokot várnak Rómába.

A Vatikáni Múzeum igazgatója hozzátette, hogy számos kulturális és egyháztörténeti érdekességgel készülnek.

"Van miből válogatnunk, hiszen a Vatikáni Múzeum termmeiben kiállított anyag csak a húsz százaléka annak, amit a múzeum raktárai őriznek" - mondta Barbara Jatta.

A címlapképen Ferenc pápa Mennyek Királynője imádsága

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×