eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Nyitókép: Unsplash

Oroszországnak gyűjtött katonai adatokat egy román férfi

Hazaárulás gyanújával 30 napos előzetes letartóztatásba helyezett a bukaresti táblabíróság egy román állampolgárt, aki 2022 óta katonai jellegű információkat gyűjtött Tulcea város térségében, amelyeket az orosz nagykövetség diplomatáinak adott át - közölte pénteken a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A vádhatóság szerint a gyanúsított Románia, illetve a NATO által működtetett katonai támaszpontokról, az ukrán határ térségében haladó katonai járművekről, hadi felszerelésekről és csapatokról készített felvételeket. A DIICOT irányításával a rendőrség csütörtökön házkutatást végzett a gyanúsítottnál. A lefoglalt bizonyítékok alapján az illetőt őrizetbe vették és előzetes letartóztatását kezdeményezték, amit a bíróság jóváhagyott.

A román büntető törvénykönyv tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálja a hazaárulást.

A bukaresti külügyminisztérium az Agerpres román állami hírügynökség beszámolója szerint péntek délután közölte, hogy kiutasította az orosz nagykövetség egyik diplomatáját.

A tárca szerint azért minősítették nemkívánatos személlyé Romániában az orosz nagykövetség alkalmazottját, mert olyan tevékenységet folytatott, amely ellentétes a diplomáciai mentességről és kiváltságokról szóló, 1961-es bécsi egyezmény előírásaival. Ezt pénteken az orosz féllel is tudatták, amikor a román diplomácia vezetője, Luminita Odobescu utasítására berendelték a külügyminisztériumba Oroszország bukaresti külképviseletének ügyvivőjét.

Címlapról ajánljuk

DK-s pártalapító küldte el Gyurcsány Ferencet

A Facebook-oldalán posztolt Leel-Őssy Gábor, a 2010-es pártalapítók egyike, aki a 2022-es választáson az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje volt. Azt ajánlott a Gyurcsány Ferencnek, hogy megírhatná első könyvét
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×