eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
A szavazatszámláló bizottság tagja lezár egy urnát a Nagykanizsa Központi Óvoda Kossuth téri Tagóvodában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Kampalában és Montevideóban is terveznek szavazni magyarok

Még egy hétig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyékbe azok, akik az európai parlamenti (EP-) választáson Magyarország 147 külképviseletének egyikén szeretnének szavazni. Már csaknem 15 ezren szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben.

Az EP-választáson azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a voksolás napján, június 9-én nem tartózkodnak Magyarországon, az ország 147 külképviseletén – nagykövetségén és konzulátusán – szavazhatnak. Ehhez május 31-én 16 óráig kell kérniük a külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A kérelem benyújtható személyesen, kézbesítési meghatalmazott útján vagy elektronikus azonosítást követően elektronikusan a www.valasztas.hu vagy és a www.magyarorszag.hu honlapon.

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem.

Voksolni a külképviseleteken a magyarországi szavazás napján, helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között lehet, kivéve az amerikai kontinenst, mert ott – az időeltolódás miatt – június 8-án, szombaton lesz a szavazás.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu péntek reggeli adatai szerint eddig 14 847-en jelezték, hogy a külképviseletek valamelyikén kívánnak voksolni az EP-választáson. A legtöbben, 1497-en a londoni külképviseletet jelölték meg, 1014-en szavaznának Hágában, 955-en Brüsszelben, 721-en Münchenben, 684-en Bernben. Ötszáznál többen szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben még Berlinben (587), Stuttgartban (671) és Bécsben (517).

Phnom Penhben (Kambodzsa), Kampalában (Uganda) és Montevideóban (Uruguay) egy-egy választópolgár szerepel a külképviseleti névjegyzékben.

A 2014-es EP-választáson 98 külképviseleten lehetett szavazni, 2019-ben pedig már 134-en. 2019-ben egy héttel a voksolás előtt 14 054-en voltak a külképviseleti névjegyzékben, a szavazás napjára ez a szám 20 291-re nőtt.

Címlapról ajánljuk

Ezt fáj olvasni a magyar focidrukkereknek

A német napilapok megérdemeltnek és egyértelműnek nevezték azt a 3-1-es győzelmet, amelyet a svájci labdarúgó-válogatott aratott szombaton Kölnben a magyarok felett a németországi Európa-bajnokság A csoportjának első fordulójában.

Semmelweis
Ez a legjobb magyar játékfilm

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett a Veszprémben rendezett MOZ.GO filmfesztiválon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Minneapolisi Fed-elnök: még nem érkezett el az idő a kamatcsökkentésre

Minneapolisi Fed-elnök: még nem érkezett el az idő a kamatcsökkentésre

Neel Kashkari, a Minneapolisi Szövetségi Tartalékbank elnöke vasárnap a CBS "Face the Nation" című műsorában adott interjújában beszélt az amerikai gazdaság jelenlegi állapotáról és a jövőbeli kilátásokról. Kashkari elmondta, hogy bár bizonyos jelek arra utalnak, hogy az amerikai gazdaság "nagy nyomás alatt áll", és lassulás jelei mutatkoznak, még nem érkezett el az idő a kamatcsökkentésre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×