eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
A 2023. október 1-i képen Robert Fico szlovák kormányfő, az Irány (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházához. Ficó 2024. május 15-én lőfegyveres incidensben megsebesült Nyitrabányán (Handlova) egy kihelyezett kormányülés után. A kormányfőt kórházba szállították. A feltételezett tettest őrizetbe vették.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

A merénylő az EU "Júdásának" tartotta Robert Fico kormányát - újabb részletek a vallomásból

Úgy tudni, senki nem tudott arról, hogy támadásra készült a szlovák miniszterelnök ellen.

Az Infostarton is beszámoltunk róla, hogy a 71 éves Juraj Cintula előzetes letartóztatásba helyezéséről szóló határozatból kiderült, mit mondott el a hatóságoknak a vallomásában. Egyebek mellett arról beszélt, hogy felkészült a támadásra - két nappal korábban döntött róla -, de nem akarta megölni a politikust, akitől most már bocsánatot kérne.

A férfi múlt szerdán egy kihelyezett kormányülés után adott le öt lövést a szlovák miniszterelnökre Nyitrabányán, amikor Robert Fico odament az őt váró emberekhez. A merénylő akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha gyilkossági kísérlet és terrorcselekmény miatt elítélik.

A merénylő tettének indokaként arról beszélt, hogy nem értett egyet a kormány politikájával. A Politico alapján az Index azt írta, vallomása szerint a férfi nem nézte jó szemmel, hogy Fico oroszbarát politikát folytat és nem ad katonai segítséget Ukrajnának. Az Európai Unió "Júdásának" nevezte a szlovák kormányt. A beszámoló szerint tisztában volt azzal, hogy Fico meghalhatott volna, de készen állt a kockázatra, mert a "szociálisan érzékeny témák erősen irritálják".

A tanúk szerint Juraj Cintula közvetlenül a lövöldözés előtt élesen bírálta a szlovák kormányfő baráti kapcsolatát Oroszországgal és Magyarországgal.

Robert Fico sebesülése miatt két műtéten esett át a besztercebányai Roosevelt kórházban. Az intézmény pénteki közleményét idézve az Új Szó azt írta, enyhén javult a politikus állapota, és az orvosai abban bíznak, hogy a miniszterelnök szervezete a közeljövőben is javuló tendenciát fog mutatni. Fico állapotával kapcsolatban további részleteket nem közöltek, ezért biztos, hogy az átszállítása Pozsonyba még nem aktuális.

Címlapról ajánljuk
Fordulat a használtautó-piacon, de korai még az öröm

Fordulat a használtautó-piacon, de korai még az öröm

Egyre olcsóbban lehet új autókat vásárolni, ami idővel kedvező hatással lehet a használt autók piacára – mondta az InfoRádióban a hasznaltauto.hu márkamenedzsere. Lőcsei Dániel hozzátette: az árak várható mérséklődésével hosszabb távon megfiatalodhat az autópark.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×