eur:
395.1
usd:
368.01
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pixabay

Németország és az észak-európai országok elkötelezettek Ukrajna támogatása mellett

Olaf Scholz német kancellár hétfőn Svédország, Dánia, Finnország, Izland és Norvégia kormányfőjével együtt további támogatást ígért Ukrajnának.

"Egységesek vagyunk abban, hogy támogatjuk Ukrajna védelmi küzdelmét az orosz támadással szemben. Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát, amíg szükséges" - hangoztatta a szociáldemokrata kancellár hivatali partnereivel Stockholmban közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a háború 2022. februári kezdete óta Németország 28 milliárd euró értékben ígért, illetve adott át fegyvereket a kijevi vezetésnek. "Ez elég nagy összeg" - hangsúlyozta. Az idei évben több mint hétmilliárd euróról van szó, ami Európában a legnagyobb hozzájárulás. "Szállítottunk és szállítani is fogunk" - biztosított a katonai segély folytatásáról mindenkit a német kancellár. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy Németország éppen most adott át egy Patriot típusú légvédelmi üteget Ukrajnának.

Mette Frederiksen dán kormányfő lényegesnek nevezte a további fegyverszállítmányokat.

"Ezek nagyon fontos szállítmányok, de még ennél is többet kell tennünk, tovább kell támogatnunk Ukrajnát, hogy megvédhesse saját magát és Európa többi részét" - mutatott rá.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök arról számolt be, hogy a nap folyamán beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egyebek között a Patriot rendszerekről. Petteri Orpo finn kormányfő úgy vélte, hogy "kritikussá vált a helyzet a csatatéren" Ukrajnában.

Ő is fontosnak tartotta, hogy a Nyugat tegyen többet e téren. "Nem akarunk újabb Mariupolt vagy Harkivot látni. Ezért minden egyes országnak Nyugaton, illetve az Európai Unióban haladéktalanul minden tőle telhetőt meg kell tennie" - fűzte hozzá.

A kormányfők egyöntetűen azt emelték ki, hogy az EU- és NATO-tagországok egységesebbek, mint valaha,

amivel - véleményük szerint - a háborút kezdeményező Oroszország nem számolt. Scholz egyben leszögezte, hogy Svédország és Finnország NATO-csatlakozásával a katonai szövetség erősebbé vált, és ezzel nagyobb biztonságot ad tagjainak.

A kormányfők az Ericsson technológiai vállalatnál is látogatást tettek. Scholz kedden Kristerssonnal találkozik kétoldalú megbeszélésekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×