eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Pixabay

Fordulóponthoz érkezett a gigantikus aranylopási ügy

Kilenc gyanúsított ellen emeltek vádat szerdán Kanada történetének legnagyobb aranylopási ügyében.

Tavaly áprilisban több mint húszmillió kanadai dollár (ötmilliárd forint) értékű, 6600 darab aranyrudat és jelentős összegű készpénzt loptak el a torontói Pearson repülőtérről.

A vádlottak között szerepel az Air Canada légitársaság raktárának egyik alkalmazottja és egy korábbi menedzsere is, aki a betörést követően körbevezette a rendőröket a létesítményben. A büntetőeljárás alá vont személyek között van egy ékszerüzlet tulajdonosa is.

"Ez egy szenzációs sztori, amelyről viccelődve azt szoktuk mondani, hogy egy Netflix-sorozatba való" - mondta Nishan Duraiappah, Peel megyei rendőrfőnök.

Mike Mavity nyomozó elmondta, hogy a külföldi valutát és a 419 kilogramm aranyat, amelyet Zürichből rendeltek az Air Canada egyik járatán szállították tavaly április 17-én. Mavity szerint aznap késő délután a légitársaság raktárához egy teherautó érkezett, amelynek sofőrje hamis fuvarlevelet mutatott fel. "Beépített emberekre volt szükségük az Air Canadában, hogy véghez vihessék ezt a lopást" - tette hozzá.

"Úgy gondoljuk, beolvasztották az aranyat, a haszonból pedig illegális fegyvereket vásároltak" - ismertette tovább Mavity.

Az ügyben eddig öt vádlottat vettek őrizetbe, akik időközben óvadék ellenében feltételesen szabadlábra kerülhettek. Egy hatodik vádlottat, a teherautó feltételezett sofőrjét az Egyesült Államokban egy közúti ellenőrzés során fogták el és tartják őrizetben illegális fegyvertartás és csempészet címén. Utóbbi gyanúsított bérelt autójában az amerikai hatóságok szerint 65 darab illegális fegyvert foglaltak le, amelyeket Kanadába akart csempészni.

További három embert, köztük a volt menedzsert körözik.

A helyi rendőrség szerint mindössze 90 ezer kanadai dollárnak (23 millió forint) megfelelő aranyat tudtak visszaszerezni.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×