eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Nyitókép: Pixabay

Fordulóponthoz érkezett a gigantikus aranylopási ügy

Kilenc gyanúsított ellen emeltek vádat szerdán Kanada történetének legnagyobb aranylopási ügyében.

Tavaly áprilisban több mint húszmillió kanadai dollár (ötmilliárd forint) értékű, 6600 darab aranyrudat és jelentős összegű készpénzt loptak el a torontói Pearson repülőtérről.

A vádlottak között szerepel az Air Canada légitársaság raktárának egyik alkalmazottja és egy korábbi menedzsere is, aki a betörést követően körbevezette a rendőröket a létesítményben. A büntetőeljárás alá vont személyek között van egy ékszerüzlet tulajdonosa is.

"Ez egy szenzációs sztori, amelyről viccelődve azt szoktuk mondani, hogy egy Netflix-sorozatba való" - mondta Nishan Duraiappah, Peel megyei rendőrfőnök.

Mike Mavity nyomozó elmondta, hogy a külföldi valutát és a 419 kilogramm aranyat, amelyet Zürichből rendeltek az Air Canada egyik járatán szállították tavaly április 17-én. Mavity szerint aznap késő délután a légitársaság raktárához egy teherautó érkezett, amelynek sofőrje hamis fuvarlevelet mutatott fel. "Beépített emberekre volt szükségük az Air Canadában, hogy véghez vihessék ezt a lopást" - tette hozzá.

"Úgy gondoljuk, beolvasztották az aranyat, a haszonból pedig illegális fegyvereket vásároltak" - ismertette tovább Mavity.

Az ügyben eddig öt vádlottat vettek őrizetbe, akik időközben óvadék ellenében feltételesen szabadlábra kerülhettek. Egy hatodik vádlottat, a teherautó feltételezett sofőrjét az Egyesült Államokban egy közúti ellenőrzés során fogták el és tartják őrizetben illegális fegyvertartás és csempészet címén. Utóbbi gyanúsított bérelt autójában az amerikai hatóságok szerint 65 darab illegális fegyvert foglaltak le, amelyeket Kanadába akart csempészni.

További három embert, köztük a volt menedzsert körözik.

A helyi rendőrség szerint mindössze 90 ezer kanadai dollárnak (23 millió forint) megfelelő aranyat tudtak visszaszerezni.

Címlapról ajánljuk
Internetjogász: a mesterséges intelligencia ki tudja szűrni az uszító kommenteket

Internetjogász: a mesterséges intelligencia ki tudja szűrni az uszító kommenteket

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint szigorúbb jogi eszközökkel kellene fellépni az uszító kommenteket írókkal, illetve az ilyen hozzászólásokat nem moderáló internetes oldalakkal szemben. Baracsi Katalin az InfoRádióban elmondta: erre lehetőséget adnak az uniós szabályok, mint ahogy arra is, hogy a tagállamok felerősítsék az ellenőrző rendszerek jogosultságait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Jelentős támogatást kaphat Ukrajna, drónfüggönyt húztak fel a NATO-tagországok – Háborús híreink szombaton

Jelentős támogatást kaphat Ukrajna, drónfüggönyt húztak fel a NATO-tagországok – Háborús híreink szombaton

Vlagyimir Putyin orosz elnök bennfentesek szerint már komolyan lezárná a háborút, miközben az orosz védelmi minisztériumban folytatódik a tisztogatás. Hat NATo-tagállam drónfal létesítéséről állapodott meg, hogy megvédjék a határukat az orosz „provokációkkal szemben. A G7-ek aláírhatják azt a megállapodást, amely akár 50 milliárd dollárhoz juttathatja Ukrajnát a lefagyasztott orosz vagyonból. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×