eur:
389.86
usd:
363.99
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Az osztrák parlament zöld jelzést adott a 30 kilométeres sebességkorlátozásnak

Mostantól a települések szabadon dönthetnek a korlátozás bevezetéséről.

Az uniós tagállamoknak előírt klímavédelmi célokat Ausztriának is 2030-ra kell elérnie, ezért a kormány tervet készített, amelyet a közelmúltban nyilvános vitára bocsátott. Ennek részeként döntött úgy, hogy megkönnyíti a kisebb lakott települések önkormányzatainak dolgát. Az ezt célzó, óránként 30 kilométeres sebességkorlátozás bevezetését engedélyező határozatot a parlament is jóváhagyta.

A törvényhozás alsóháza, a Nemzeti Tanács által elfogadott terv szerint az önkormányzatok a jövőben könnyebben léptethetnek életbe óránként 30 kilométeres korlátozást. A július 1-jén életbe lépő szabályozás tartalmazza a leginkább érintett "rizikós" területeket, mindenekelőtt az iskolák, az óvodák, a kórházak és az időskorúak számára fenntartott intézmények körzetét.

Az önkormányzatok számára a sebességkorlátozás eddig sem volt teljesen tiltott, de a megfelelő intézkedést bürokratikus akadályok nehezítették, így a többi között szakértői jelentés kellett a korlátozás elrendeléséhez.

Az osztrák hírportálok által ismertetett részletek szerint az intézkedés középpontjában a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedésbiztonságának növelése áll.

A konzervatív Osztrák Néppártból (ÖVP) és a Zöld Pártból álló kormánykoalíció elégedett volt a tervezetével, amelyet az ellenzéki liberális Neos párt is fenntartás nélkül támogatott. Leonore Gewessler zöld párti közlekedési miniszter úgy értékelte, hogy a 30 kilométeres óránkénti sebességkorlátozás elősegíti a balesetek számának csökkentését, mint ahogy a szén-dioxid-kibocsátás, valamint a közlekedési zajok mérséklését is.

Az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) alapjában véve üdvözölte a határozatban foglaltakat, de úgy értékelte, hogy az önkormányzatokra továbbra is jelentős adminisztrációs terhek nehezednek. A szintén ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is támogatta a határozatban foglaltakat, de egyidejűleg aggodalmának adott hangot a "személyes mobilitás" lehetséges korlátozásai miatt

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×