eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
London, 2023. március 12.A BBC brit közszolgálati rádió- és tévétársaság londoni székháza 2023. március 12-én. Az előző napra a munkatársak sorozatos visszalépése miatt a BBC szinte összes sportműsora műsorvezető és stáb nélkül maradt, miután a BBC televízió március 10-én felfüggesztette Gary Lineker egykori angol válogatott labdarúgó műsorvezetői megbízatását. Ezt megelőzően Lineker élesen bírálta a konzervatív párti brit kormány bevándorlási törvénytervezettét.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

Több százezer eurót csalt ki a BBC-től négy szlovén állampolgár

A brit közszolgálati rádió- és tévétársaság az egyik, Egyesült Arab Emírségekben működő vállalatának akart jelentős mennyiségű pénzt átutalni, de az egyik alkalmazott figyelmetlensége miatt olyan számlára került az összeg, melyet az egyik elítélt nyitott Szlovéniában.

A ljubljanai kerületi bíróság nem jogerősen szabadságvesztésre ítélt négy szlovén állampolgárt, mert részt vettek egy e-mailes csalásban, amellyel 336 ezer eurót csaltak ki a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltatótól még 2019-ben. A börtönbüntetések három év két hónaptól egy évig, míg a csalásban és pénzmosásban való részvételért kiszabott pénzbírságok 3500 eurótól 1000 euróig terjednek.

A négy vádlottnak – három férfinak és egy nőnek – továbbá szolidaritási hozzájárulást is kell fizetniük a BBC-nek 236 ezer euró értékben, valamint a jogtalanul megszerzett és még vissza nem fizetett összegeket is vissza kell utalniuk a brit műsorszolgáltatónak. Az elítélt szlovén állampolgárok ismeretlen elkövetőknek segítettek a csalás végrehajtásában.

A BBC a pénzt az Egyesült Arab Emírségekben működő Channel 2 vállalatnak akarta átutalni, hogy megvásárolja a 2019-es krikett-világbajnokság közvetítési jogát, de részben a műsorszolgáltató egyik alkalmazottjának figyelmetlensége miatt

a pénz egy olyan számlára került, amelyet az egyik elítélt nyitott Szlovéniában.

Az összeget később átváltották euróra, majd a másik szlovén vádlott számlájára utalták. A harmadik vádlott kezelte a számlákat, míg a negyedik a nemzetközi tranzakciókat koordinálta.

A csalást vélhetően Nigériában szervezték meg, ahová az eltulajdonított összeg egy részét is folyósították. Egy nigériai gyanúsítottat elfogtak, de az Afrikában folyó büntetőeljárásról nincs több információ.

Az egyik szlovén elítélt megpróbálta felvenni a pénz fennmaradó részét, de a bankját már értesítették a gyanús tranzakciókról, és zárolták a számláját.

A mintegy 77 ezer eurót végül visszautalták a BBC-nek.

Egy ötödik szlovén vádlottat felmentettek, mert az ügyészség nem tudta bizonyítani, hogy részt vett a csalásban. Az öt vádlott közül ő volt az egyetlen, akit korábban egy hasonló bűncselekmény miatt jogerősen már elítéltek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×