eur:
389.63
usd:
363.68
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
 az országgal délkelet felől határos Essequibo térséggel kibővített térképét viszi egy férfi a venezuelai Nemzetgyűlés épületének kertjében, Caracasban 2023. december 6-án, három nappal az után, hogy Venezuelában népszavazást tartottak Essequibo önállósodásáról. A referendumon részt vevők elsöprő többsége arra szavazott, hogy a szomszédos Guyana ellenőrizte, olajban gazdag terület önálló állammá alakuljon. A caracasi Nemzetgyűlés törvénytervezetet készít elő Essequibo annektálásáról.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

Venezuela bejelentette, hogy Guayana egy része az övé

Nicolás Maduro venezuelai elnök szerdán aláírta az országával határos, guayanai ellenőrzésű, olajban gazdag Essequibo nevű terület annektálásáról szóló törvényt.

A törvény értelmében a térség lakossága saját képviselőt küldhet a 2025-ben megalakuló új venezuelai parlamentbe, és egy Essequibo védelmére létrehozott főbiztosság megalakítását is előírja állami és országos szinten. Ez alapot adhat olyan aggodalmakra, amelyek szerint Venezuela megpróbálhatja megszállni a területet, és ezzel háborút indít el.

A venezuelai döntésre Guyana külügyminisztériuma közleményében úgy reagált, hogy "az súlyosan sérti a nemzetközi jog alapelveit, mivel annektálni próbálja Guyana területének több mint kétharmadát"; hozzátéve, hogy Guyana felhívja Venezuela és a nemzetközi szervezetek, köztük az ENSZ figyelmét arra, hogy "nem fogja eltűrni a szuverén területe bármely részének elfoglalását." A közleményt azzal zárták,

"Maduro venezuelai elnök sértő és méltatlan kijelentései nem maradnak észrevétlenül,

mert ellentmondanak azon korábbi kötelezettségvállalásának, amelyben a két ország közötti békés egymás mellett élés és az arra való törekvés folytatása mellett szállt síkra".

A két ország közötti jelenlegi határokat 1899-ben állapították meg az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által kezdeményezett, de egy párizsi törvényszéken létrehozott választottbíróság határozatában. Venezuela ezzel szemben egy 1966-os megállapodásra hivatkozik, amelyet Nagy-Britanniával kötött néhány hónappal azelőtt, hogy Guyana felszabadult a brit gyarmati uralom alól.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×