eur:
388.97
usd:
363.22
bux:
68276.24
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A krasznogorszki Crocus City Hall elleni terrortámadás egyik gyanúsítottja egy moszkvai bíróság üvegfalú ketrecében 2024. március 24-én. A kulturális központban két nappal korábban elkövetett fegyveres támadás halálos áldozatainak száma 137-re emelkedett, a sebesültek száma 180. A merénylet végrehajtásával megvádolt négy tádzsik állampolgárt előzetes letartóztatásba helyezték.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Kiderült, mennyi pénzért vállalták a terroristák az oroszországi merényletet

A terroristák vezetője több alkalommal is bejárta egyik társával a bevásárlóközpontot, ahol a pénteki merényletet végrehajtották.

Miután a Moszkva Baszmannij kerületében található bíróságon hallgatták meg a Crocus City Hallban történt tömeggyilkosság vádlottjait, akiket halált okozó terrorcselekmény elkövetésével gyanúsítanak, újabb részletek láttak napvilágot – írja az Index.

A Shot! nevű orosz Telegram-csatornán arról írnak, hogy a nyomozás során kiderült, a terroristák vezetője Samszidin Fariduni volt, aki március 4-én érkezett Moszkvába. Ő volt az, aki utasításokat kapott, és irányította a többi elkövetőt, akik korábban nem ismerték egymást.

Az 500 ezer rubel (csaknem kétmillió forint) a támadás végső díjazása volt, amit négyük között kellett volna elosztaniuk. A merénylők összesen 250 ezer rubel előleget kaptak a megbízójuktól Fariduni kártyájára, az átutalások több tranzakcióban történtek.

Március 7-én Faridunit egy helyi fotós kapta lencsevégre a Crocus City Hallban. A férfi állítólag legalább ötször járt a helyszínen egy másik elkövetővel, Muhammadszobir Faizovval együtt. A merénylők Moszkva északi részén, egy szállóban laktak együtt, és alig 10 nappal a merénylet előtt találkoztak először.

Azok a katonák, akik részt vettek a terrorizmussal gyanúsított személyek elfogásában, az orosz államtól a Bátorságért és Katonai Kiválóságért érdemrendet kapnak.

Péntek esti lövöldözésben a Crocus City Hall bevásárlóközpontban legalább 137 áldozata – köztük legalább három gyermek – és 145 sebesültje van. Az Iszlám Állam később magára vállalta a merényletet, amelyben öt fegyveres vehetett részt.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×