eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szófia, 2024. március 18.Marija Gabriel bolgár külügyminiszter, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt jelöltje kormányalakítási megbízást vesz át Rumen Radev bolgár elnöktől Szófiában 2024. március 18-án. Gabriel a legutóbbi választásokon győztes GERB és a második helyen végző liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást (PP) párt közötti hatalommegosztási megállapodás alapján alakíthat kormányt, miután kilenc hónapon át a PP adta a miniszterelnököt.
Nyitókép: MTI/EPA/Vaszil Donev

Az eddigi külügyminiszter alakít kormányt Bulgáriában

A miniszterelnöki posztról két hete lemondó Nyikolaj Denkov kormányfőhelyettesi tisztséget tölt be az új kabinetben.

Marija Gabriel eddigi külügyminiszter, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű párt tagja, korábbi európai uniós biztos megegyezett az új bolgár kormány megalakításáról Nyikolaj Denkov eddigi miniszterelnökkel, miután utóbbi március 5-én lemondott posztjáról. Rumen Radev államfő már megbízta a 44 éves Marija Gabrielt a kormányalakítással, amire a kijelölt miniszterelnöknek egy hét áll a rendelkezésére.

A 2023 áprilisában tartott választásokon győztes két legnagyobb párt, a GERB és a liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást (PP) tavaly koalíciós kormányt alakított, hogy elkerüljenek egy újabb, hatodik előrehozott választást három éven belül.

Megállapodtak, hogy Marija Gabriel az első kilenc hónapban külügyminiszterként és kormányfőhelyettesként dolgozik Nyikolaj Denkov miniszterelnök vezetése alatt, és ezt követően Denkov átadja a kormányfői tisztséget Gabrielnek a következő kilenc hónapra.

Denkov kormányfőhelyettesi tisztet fog betölteni Gabriel kormányában.

„Felelősségtudattal fogadom el ezt a megbízást, mert Bulgáriának stabilitásra van szüksége” – jelentette ki Marija Gabriel. Hozzátette: a PP egy napot kért a részletek megbeszélésére. „Remélem, hogy a következő huszonnégy órán belül véglegesítjük a megállapodást, hiszen nincsenek nézeteltérések közöttünk az ország prioritásait illetően” – fogalmazott a kormányfőjelölt.

A két párt az egyezség ellenére hetek óta a miniszteri posztok elosztásán, illetve a külügyminiszter személyéről vitatkozik. Március elején a GERB azt javasolta, hogy Marija Gabriel miniszterelnökként tartsa meg külügyminiszteri tisztségét, és a rotáció az eddigi kilenc hónap helyett tizenöt havonta történjen.

A tavaly áprilisi választásokon a GERB végzett az első helyen 69 mandátumot szerezve a 240 fős parlamentben, míg a PP 64 képviselőt juttatott be a törvényhozásba.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×