eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin
A liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást (PP) pártot képviselő Nikolaj Denkov új bolgár miniszterelnök beiktatási ünnepségén a parlament szófiai üléstermében 2023. június 6-án. Április 2-án 2020 óta az ötödik parlamenti választást tartották Bulgáriában, és az itt a legtöbb szavazatot elérő két erő, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) és a mögötte végző PP május 22-én koalíciós kormány létrehozásáról és hatalommegosztásról állapodott meg, ennek értelmében az első kilenc hónap után GERB jelöltje áll a kormány élére.
Nyitókép: MTI/AP/Valentina Petrova

Konzervatív-liberális nagykoalíciós kormány áll munkába Bulgáriában

A bolgár parlament kedden megszavazta a választásokon győztes két legnagyobb, egyben rivális párt, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) és a liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást (PP) koalíciós kormányát.

A Nyikolaj Denkov miniszterelnök vezette Nyugat-barát kormány az oroszbarát Rumen Radev államfő által beiktatott ügyvivő kabinetet váltja fel. A 60 éves kormányfő - polgári foglalkozása szerint fizikai kémikus -, a Bojko Boriszov volt miniszterelnök vezette GERB-Demokratikus Erők Szövetsége (SZDSZ), valamint a választásokon második helyen végző Kiril Petkov volt miniszterelnök vezette PP-Demokratikus Bulgária (DB) blokk képviselőinek 132 szavazatát szerezte meg a 240 tagú törvényhozásban, 69 ellenszavazat mellett.

A PP-DB blokkhoz tartozó Denkov kormányalakítása ellen az oroszbarát nacionalista pártok képviselői szavaztak.

Denkov korábban oktatásügyi miniszterként szolgált Petkov kormányában, ugyanezt a tisztséget ellátta három átmeneti kormányban is, azt megelőzően pedig miniszterhelyettes volt Boriszov kormányában.

A koalíció alapja egy hatalommegosztási megállapodás, amelynek értelmében Marija Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős egykori biztosa az első kilenc hónapban külügyminiszterként és kormányfő-helyettesként fog dolgozni Nyikolaj Denkov miniszterelnök irányítása mellett. A PP politikusa ezt követően átadja a kormányfői tisztséget Gabrielnek, aki a GERB tagja.

Bulgáriában két év alatt öt parlamenti választást tartottak, amelyek egyike sem teremtett egyértelmű parlamenti erőviszonyokat. A hatalommegosztási megállapodás célja véget vetni ennek a politikai bizonytalanságnak.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×