eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Petr Fiala cseh miniszterelnök egy prágai sajtóértekezleten 2023. május 11-én. A cseh kormány bemutatta a nyugdíjrendszer reformját és a költségvetés konszolidációját célzó törvénycsomag-tervezetét.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Prága kihátrált egy fontos találkozó mögül

„A jelenlegi helyzetben a cseh fél ezt nem tartja alkalmasnak.”

A következő hetekben, illetve hónapokban nem valósulnak meg a korábban betervezett cseh–szlovák kormányközi konzultációk, mert a jelenlegi helyzetben a cseh fél ezt „nem tartja alkalmasnak” – közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában a kormány ülése után megtartott sajtótájékoztatón.

Csehország és Szlovákia kapcsolatában számos olyan téma van, amelyben érdemes együttműködni. Másfelől azonban nem szabad elrejteni, hogy a kulcsfontosságú külpolitikai kérdésekben a két fél álláspontja lényegesen eltér egymástól – mutatott rá a cseh kormányfő.

„Meggyőződésünk, hogy ebben a pillanatban nincs szükség a két kormány együttes ülésére. Döntésünkről, hogy halasszuk el a találkozót, már tájékoztattuk a szlovák felet” – mondta Petr Fiala újságíróknak. „Kapcsolataink sokrétűek, számos közös témánk van, amelyekkel foglalkozni kívánunk, de lényeges külpolitikai kérdésekben eltérőek az álláspontjaink, amit nem kívánunk eltitkolni” – fejtette ki a cseh miniszterelnök. Leszögezte: a cseh kormány problémásnak tartja például Juraj Blanár szlovák külügyminiszter minapi találkozóját Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Blanár és Lavrov a múlt héten Törökországban találkozott egy regionális fórumon.

Robert Fico reagálása

Robert Fico szlovák kormányfő közleményben úgy reagált: „a szlovák kormány soha nem fogja veszélynek kitenni a mély szlovák–cseh kapcsolatokat. Tudomásul vesszük, hogy a cseh kormánygarnitúra a veszélybe sodrásukról döntött, és csak azért, mert érdeke az Ukrajnában zajló háború támogatása, míg a szlovák kormány nyíltan a békéről beszél”.

Fico, akinek szavait a cseh közszolgálati televízió idézte, hangsúlyozta: a cseh kormány bármikor üdvözölve van Szlovákiában. Leszögezte: Pozsony nem kívánja megterhelni a szlovák–cseh politikai kapcsolatokat olyan, a nemzetközi helyzetet érintő eltérő nézetekkel, amelyeknek semmi közük sincs a szlovák–cseh együttéléshez.

Csehország és Szlovákia álláspontja elsősorban Ukrajnával kapcsolatban tér el egymástól. Míg Csehország anyagilag és katonailag is támogatja az Oroszország indította háborúban védekező Ukrajnát, Szlovákia a katonai támogatást elutasítja. A CTK cseh hírügynökség Fialát idézte, aki szerint eltérő véleményen vannak a felek az oroszok háborús okait illetően is.

A cseh és a szlovák kormány együttes ülésére legutóbb tavaly áprilisban a szlovákiai Trencsénben került sor. Robert Fico új szlovák kormányfő tavaly őszi prágai látogatása során a felek megegyeztek, hogy folytatni fogják a hagyományt. Az újabb együttes ülést csehországi helyszínnel idén tavaszra tervezték be.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×