eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Miskolci Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén 2023. szeptember 11-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Zavarodott világról beszélt Csák János Kairóban

A felsőoktatás küldetése az, hogy elősegítse az embereket egymás jobb megértésében - mondta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter Kairóban, a Magyar-egyiptomi Rektori Konferencia nyitóülésén elmondott beszédében.

A miniszter a magyar-egyiptomi kapcsolatok eddigi mélységét kiemelve hozzátette, hogy komoly múltra tekinthet vissza a két ország közötti archeológiai együttműködés, hiszen a magyarok mindig is közelinek érezték magukat Egyiptomhoz és kultúrájához.

Fontosnak nevezte az együttműködést, mivel szavai szerint a mai zavarodott világban olyan folyamatoknak vagyunk tanúi, mint a klímaváltozás, valamint a technológiai- és demográfiai kihívások, amelyek együttesen hatnak társadalmainkra és gazdaságainkra. Egyiptom és Magyarország geopolitikai helyzete ráadásul nagyon hasonló, hiszen mindkét országot átszelik azok a forgalmas nemzetközi főútvonalak, amelyek a nemzetek, kultúrák és vallások találkozási pontjaiként szolgálnak.

Csák János szerint mind a közép-európai Magyarország, mind az arab, de földrajzi fekvéséből adódóan mediterrán és európai hatásoknak is kitett Egyiptom a békés kereskedelmi együttműködésben és a párbeszédben érdekelt; túlélésük szempontjából pedig fontos, hogy

ki kell maradniuk a geopolitikai konfliktusokból.

Kiemelte, hogy az emberi megközelítésre kell alapozni az eszmék és a gondolatok cseréjét, amelynek a nemzetközi felsőoktatási és tudományos együttműködés a legjobb terepe. Meggyőződését fejezte ki, hogy a világ tudományos és kutatóintézeteiben dolgozó szakemberek a közjó érdekében, a lakossági igényeit is figyelembe véve dolgoznak a kihívást jelentő problémák megoldásán.

A magyar kormány oktatáspolitikájáról szólva a miniszter elmondta, hogy ennek kulcsmondata az együttműködési- és munkaközösségek megteremtése. Ez egyrészt a belföldi vállalatok és a magyar kutatói és képzési központok további összekapcsolását jelenti, illetve azt, hogy még a jelenleginél is mélyebben tudjanak részévé válni a nemzetközi tudományos együttműködésnek és kutatási hálózatnak. Hozzátette, hogy ha ezt sikerül Egyiptomra is még jobban kiterjeszteni, az mindkét ország számára gyümölcsöző lehet a jövőben.

Örvendetesnek nevezte, hogy több tudományos együttműködés jött már létre eddig is az egyiptomi és a magyar egyetemek között, és tárgyalásai fontos céljának nevezte a kapcsolatok továbbfejlesztését a tudományos fokozatok kölcsönös elismerésével és más lehetőségek kidolgozásával.

Az első Magyar-egyiptomi Rektori Konferencia nyitóülésén egyiptomi részről Mohamed Ajman Asur oktatási és tudományos kutatási miniszter, Musztafa Refaat, az Egyiptomi Egyetemek Legfelsőbb Tanácsának főtitkára, magyar részről Borhi László, a Magyar Rektori Konferencia elnöke és Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára mondott még beszédet.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×