eur:
392.75
usd:
366.42
bux:
66730.53
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Ukrán Önkéntes Hadsereg (UDA) kiképzésén vesznek részt ukrán civilek Kijev térségében 2024. február 17-én. Az UDA-t 2015 decemberében alapította a Jobb Szektor (PSZ) elnevezésű ukrán nacionalista mozgalom egykori vezetője, Dmitro Jaros. Az ukrajnai orosz invázió 2022. februári kezdete után Jaros bejelentette, hogy az önkéntes katonai alakulat összes zászlóalját a frontra telepíti. Az UDA szerint a szervezet önkéntesei eddig kétezernél több civilt képeztek ki honvédelmi feladatok ellátására.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Attól félnek, hogy nyárra összeomolhat az ukrán védelem

Egy értesülés szerint ukrán vezetők és európai szövetségeseik is attól tartanak, nyárra lendületre kaphat az orosz haderő és kritikus állapotba kerülhet az ukrán védelem.

A Bloomberg ír arról, hogy az ukrán vezetőket és szövetségeseiket is egyaránt megviselte az, hogy az orosz erők elfoglalták Avgyijivkát. Egyre többen tartanak attól, hogy az ukrán védelem nem fog már sokáig kitartani.

A cikk arra is kitér, hogy Olekszandr Szirszkij, az ukrán haderő főparancsnoka úgy látja, a frontvonalon tevékenykedő harctéri vezetők vártnál gyengébb teljesítménye is hozzájárult Avgyijivka bukásához; az újonnan kinevezett vezető arra készült, hogy erősítést küldjön a régióba, mielőtt elfoglalták az oroszok a várost − írja a Portfolio.

A Bloomberg európai vezetéshez közeli forrásai is megerősítik ezeket a félelmeket: az uniós tisztviselők egy része is úgy látja, idén elveszítheti Ukrajna a háborút.

Az ukrán hírszerzés jelenlegi értékelése szerint

az orosz erők fő célja nem csupán a Donbasz megszerzése, továbbra is Kijev, illetve Odessza elfoglalásáért harcolnak.

Odessza az elmúlt napokban kifejezetten fontossá vált a Moldovához való hozzáférés miatt.

Az ukrán vezetés szerint elképzelhető, hogy lesz egy nagyobb, átfogó orosz támadás a nyáron, melynek célja az ukrán haderő és védelmi vonalak megtörése.

Kijev azt reméli, fel tudják tartóztatni az orosz erőket 2024 második feléig, ekkorra tudja ugyanis a NATO a tüzérségi lőszergyártást elég magas szintre fokozni ahhoz, hogy fenn tudja tartani Ukrajna támogatását, illetve megérkeznek az új F-16-os vadászbombázók is a szövetséges országoktól. A cikk szerint

az ukrán vezetők reményei sezrint 2025-ben már ismét támadóképes lesz a haderő.

Több forrás kitér arra: bizonyos képességek hiánya hosszú távon is problémás lehet mindkét oldalnak. A szárazföldi páncélozott járműveket például az orosz és az ukrán erők is sokkal gyorsabban "fogyasztják", mint ahogy azt a támogató hadiipari képesség pótolni tudja.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×