eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével közösen tartott sajtóértekezleten Pekingben 2023. december 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Andres Martinez Casares

Bajba került Ursula von der Leyen a választások előtt

A francia ellenzéki jobbközép Köztársaságiaknak most nyolc képviselője van az Európai Parlamentben.

„Nem fogjuk őt támogatni a közelgő választáson, mert úgy véljük, hogy a teljesítménye nem felel meg annak, amit Európa jelenleg elvár" − mondta Francois-Xavier Bellamy kedden a France Inter francia közrádióban. A júniusi európai parlamenti választásokon megújul az EU fő intézményeinek, köztük az Európai Bizottságnak a személyi összetétele.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Berlinben hivatalosan bejelentette, hogy szeretné elnyerni a megbízatást egy újabb ciklusra. A bizottsági elnök nem sokkal azután szólalt meg, hogy a német Kereszténydemokrata Unió végrehajtó bizottsága egyhangúlag támogatását fejezte ki egy újabb brüsszeli megbízatásához.

Az EPP - amelynek tagja a francia LR is − adja jelenleg a legtöbb állam- és kormányfőt az EU-ban, és a közvélemény-kutatások szerint várhatóan az élen fog végezni a júniusi európai parlamenti választásokon.

A francia LR-nek jelenleg nyolc EP-képviselője van, míg a német CDU-nak 29, s ez az arány a felmérések szerint nem is fog jelentősen változni.

Az LR már 2019-ben sem támogatta a német politikust − emlékeztetett François-Xavier Bellamy, aki szerint Ursula von der Leyen „Emmanuel Macron jelöltje" volt, és első mandátuma idején túl közel állt a francia elnökhöz. Megemlítette, hogy az Európai Bizottság elnöke rendszeresen részt vett a francia elnöki párt, a Reneszánsz nyári egyetemein.

Az LR mindenekelőtt a szerintük túlságosan is az ökológiára koncentráló európai politikát bírálja, az úgynevezett "zöld paktumot", amelyet a francia kormány elfogadott, és amely ellen Európa több országában tüntetnek a gazdák. Az Európai Néppárt nyomására Ursula von der Leyen ugyanakkor mandátuma végén lemondott bizonyos célkitűzésekről a növényvédőszerek használatának csökkentését illetően.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×