eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay/benasaudio

Örökre felnyitják a horvát fizetőkapukat

Rövidesen megkezdődik az új elektronikus útdíjfizetési rendszer kiépítése a horvát autópályákon. 2026-tól rendszám és megtett távolság alapján kell fizetni.

Bár már többször megígérték, most úgy tűnik, hamarosan tényleg búcsút mondhatunk a mindenki által gyűlölt fizetőkapuknak a horvát autópályákon. Az adriai ország mérnökei ugyanis egy vadonatúj útdíjfizetési rendszert dolgoztak ki, amely lényegesen csökkenti majd a torlódásokat. Ez a gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy a sztrádát igénybe venni akaró autósoknak regisztrálniuk kell a rendszámukat egy online felületen vagy a forgalmi irodákban − írja a vg.hu.

Ott a sofőrök választhatnak a feltöltőkártyás és a bankkártyás fizetés között. Az utóbbi esetében az útkezelő a rendszámhoz hozzárendeli a kártyát, amelyről minden utazás esetén automatikusan levonják az útdíjat akár egy online vásárláskor. A feltöltőkártyás rendszerben pedig egy virtuális számlát rendelnek az autóhoz, amelyre a tulajdonos annyi pénzt tölt, amennyit szeretne, és arról vonják majd le az utazás árát.

A díjszabás az eddigihez hasonló lesz, vagyis az autósok a megtett út hossza alapján fizetnek.

A felhajtókon a kamerák leolvassák a rendszámukat, a kihajtóknál pedig a sorompó automatikusan ki fog nyílni, és közben levonja a számláról az úthasználat árát. Ehhez az autósoknak elég lesz lassítaniuk. A rendszer kiépítése várhatóan márciusban kezdődik, és a szlovák Sky Toll végzi majd mintegy 100 millió euróért.

A 2026 tavaszára elkészülő fejlesztést teljes egészében uniós forrásokból fedezik a horvátok. Az új megoldással párhuzamosan egy évig a fizetőkapuk is működni fognak. Az elektronikus fizetés viszont ez idő alatt 10 százalékkal olcsóbb lesz, hogy ezzel is ösztönözzék az autósokat a használatára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×