eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Német katona páncélozott katonai járművek előtt a Griffin Storm 2023 fedőnevű litván-német NATO-hadgyakorlaton a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvő Pabrade gyakorlóterén 2023. június 26-án. A manőverek kezdetén jelen lévő német védelmi miniszter bejelentette: Németország négyezer katonát küld Litvániába állandó jelleggel a NATO keleti szárnya megerősítésének érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Valda Kalnina

Ma olyat tesz a NATO, amit még soha

Mind a harmincegy tagállam – sőt hivatalos megfogalmazás szerint támogató tagként Svédország – összesen kilencvenezer katonájának részvételével február 11-én kezdődik a NATO évtizedek óta legnagyobb hadgyakorlata. A május végéig tartó rendkívüli manőver kimondatlanul is üzenet Vlagyimir Putyinnak, illetve Oroszországnak, célja pedig az elrettentés.

A Steadfast Defender 2024 elnevezésű hadgyakorlatot a múlt hónapban bejelentő Christopher Cavoli tábornok, a szervezet európai erőinek főparancsnoka szerint a szövetség bizonyítani kívánja, hogy az Észak-Amerikából érkező erők transzatlanti mozgása révén képes megerősíteni az euroatlanti térséget. "A művelet egyértelműen demonstrálni fogja egységünket, erőnket és eltökéltségünket értékeink és a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelmében" – hangoztatta akkor a tábornok.

Az előzetesen ismertetett adatok szerint a gyakorlaton több mint 50 haditengerészeti hajó vesz részt, repülőgép-hordozóktól a rombolókig, emellett több mint 80 repülőgép, köztük vadászgépek, helikopterek és drónok is. A szárazföldi erők legalább 1100 harcjárművel lesznek felszerelve, amelyek között 133 harckocsi és 533 gyalogsági harcjármű lesz.

Cavoli szerint ezek a gyakorlatok a NATO regionális védelmi stratégiáinak a végrehajtását hivatottak gyakorolni, amelyeket

egy hipotetikus orosz támadásra adott válaszmechanizmusként dolgoztak ki. A forgatókönyv szerint a hadgyakorlat február 11-én kezdődik a belgiumi Monsban, és május végéig tart.

Német katonai szakértők szerint Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni háborúja az európai biztonság koncepcióját is teljes mértékben "felforgatta". A NATO – mint fogalmaztak – felébredt "több évtizedes szendergéséből" annak nyomán, hogy Oroszország ismét veszélyforrássá vált. Mindennek alapján hangsúlyozták azt, hogy a Steadfast Defender hadgyakorlat elsősorban figyelmeztetés Putyinnak,

Egyben demonstrálni kívánja, hogy az Észak-Amerikából érkező csapatmozgások révén képes megerősíteni az euroatlanti térséget, különös tekintettel az Oroszországgal határos országokra és a NATO keleti szárnyára.

Biztonsági körökből származó információk szerint a hadgyakorlat keretében ténylegesen egy, különböző NATO-tagállamok elleni esetleges orosz támadás forgatókönyve zajlik. Ebből következően a NATO alapító szerződésének 5. cikke szerint az egész szövetséget érintő ügyről van szó. A cikk kimondja, hogy bármelyik tagállam ellen intézett fegyveres támadást az egész szövetség ellen indított támadásként értelmezik, és támogatják a megtámadott felet. A szövetség – mint fogalmaztak – ebből kiindulva tesztelni kívánja saját reagálási képességét.

Ezért a hadgyakorlat keretében olyan különböző kritikus pontokat választottak ki, ahol az orosz támadás legvalószínűbben történhet.

Ebből kiindulva nagy hangsúly helyeződik a szárazföldi csapatok szállítására, értesülések szerint először Norvégiába, majd Romániába és a Baltikumba.

A gyorsaság itt különösen fontos tényező.

A Bundeswehr információi szerint május végéig több mint 12 ezer német katona kerül bevetésre. Németország a nemzeti és nemzetközi erők, a páncélosok és egyéb katonai felszerelések egyik fő felvonulási központjává válik. A hadgyakorlat méretéből fakadóan is egész Európában és különösen a német nyilvánosság számára "látható" lesz – fogalmazott a Bundeswehr közleménye. Utalt arra, hogy lakosságot folyamatosan tájékoztatják a közúti, a légi és a tengeri forgalmat érintő konkrét hatásokról

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×