eur:
389.29
usd:
362.98
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Interior of a automobile or car involved in a vehicle crash with a deployed steering column airbag
Nyitókép: Vershinin/Getty Images

Véres valóság az utakon: minden percben két halott

Bár az elmúlt másfél évtizedben valamelyest javult a közutak biztonsága a világ országaiban, továbbra is elfogadhatatlanul sokan vesztik életüket közúti balesetekben – derül ki egy friss jelentésből.

Igaz, hogy 2010 óta 5 százalékkal, évi 1,19 millióra csökkent a világ közútjain halálos balesetben elhunytak száma, ám ez az adat továbbra is azt jelzi, hogy ezek a balesetek továbbra is egészségügyi válsághelyzetet jelentenek az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) közelmúltban megjelent közúti biztonsági összefoglalója szerint – írja a Totalcar.

Minden percben két ember veszi életét a világ közútjain, naponta közel 3260-an halnak meg balesetekben. Ezek a szerencsétlenségek az 5–29 éves korosztály leggyakoribb halálokai. Az ENSZ tagállamai közül 108 jelentette azt, hogy csökkent az útjain a halálos balesetek száma 2010 és 2021 között. Tíz olyan ország akadt, amelynek sikerült felére csökkentenie ezt a mutatót: Fehéroroszország, Brunei, Dánia, Japán, Litvánia, Norvégia, Oroszország, Trinidad és Tobago, az Egyesült Arab Emírségek és Venezuela.

További 35 ország jelentős, 30–50 százalékos csökkenést ért el. A hosszú távú KSH-statisztikák szerint Magyarországon is javult a helyzet. A kétezres évek első felében több mint ezer halálos baleset történt évente, 2010-ben 649.

A WHO-s összefoglalója szerint a halálos balesetek 28 százaléka a délkelet-ázsiai és a csendes-óceáni régióban, 19 százalékuk Afrikában,12 százalékuk Latin-Amerikában, 11 százalékuk a mediterrán térségben, 5 százalékuk Európában történik. A szerencsétlenségek 90 százalékát az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban jegyezték fel.

A halálos balesetek 23 százalékának gyalogos, 21 százalékának motorkerékpáros, hat százalékának kerékpáros, három százalékának rollert vagy más mikromobilitási járművet használó közlekedő az áldozata. A tragikus kimenetelű gyalogosbalesetek száma három, a kerékpárosoké húsz százalékkal nőtt 2010 és 2021 között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×