eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Csicskázás, börtönözés, szégyenezés - Pozsonyban az utcákon áll a bál

Több szlovák városban tüntettek a kormány lépései ellen, elsősorban a Különleges Ügyészi Hivatal tervezett megszüntetése miatt. Pozsonyban a fagyos idő ellenére is több mint húszezren demonstráltak.

Szlovákiában folytatódtak a kormányellenes tüntetések, amelyeket tavaly december óta három ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia, a Kereszténydemokrata Mozgalom és a Szabadság és Szolidaritás szervez. A negyedik alkalommal megszervezett demonstrációt azért hívták össze, mert

Robert Fico kabinetje előzetes egyeztetés nélkül akarja felszámolni a különleges ügyészséget, amely a legsúlyosabb bűncselekmények vizsgálatával foglalkozik,

lényegében szétverné a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökséget, és a korrupcióért járó büntetéseket is csökkentené. Az ellenzék és a polgári aktivisták ezúttal országszerte több mint egy tucat városba hívtak össze tüntetéseket. Pozsonyban a tiltakozási hullám kezdete óta a legnagyobb volt a demonstráció.

Az emberek a „Ficót börtönbe!”, „Elegünk van!” és a „Szégyen!” jelszavakat skandálták. A pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés terén politikusok és közéleti személyiségek is felszólaltak. A szónokok mindenekelőtt a kormány igazságügyi intézkedései ellen emeltek szót. Azt állították, hogy Robert Fico a demokrácia sírásója Szlovákiában, és hogy maffiaállammá alakítja az országot, vagy hogy büntetlenséget akar biztosítani számos büntetőeljárás alá vont személynek.

„A parlamentben mi egyedül nem tudjuk elérni, amit akarunk, ezért szükségünk van a lehető legtöbb emberre. Ez az, amitől Robert Fico és az egész kormánykoalíció tart: a nyilvános nyomásgyakorlás” – mondta Michal Šimečka, a legerősebb ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia elnöke.

A Pozsony központjában tartott megmozduláson részt vett a szlovák diplomácia korábbi vezetője, Ivan Korčok is, aki várhatóan a jelenlegi házelnök, Peter Pellegrini legfőbb riválisa lesz a márciusi közvetlen államfőválasztáson.

A parlament elnöke, akit a közvélemény-kutatások favorizálnak, hivatalosan még nem jelentette be jelöltségét. Ezt várhatóan a jövő héten teszi meg. Peter Pellegrinit az emberek Robert Fico csicskájának kiáltották ki a tüntetésen.

A pozsonyi megmozduláson a diákok is felszólaltak, akik azt a kérdést tették fel, hogy milyen örökséget szeretne maga után hagyni a Fico-kormány? „Összeomló egészségügyi rendszert, megtizedelt oktatást, dühös társadalmat és csökkenő életszínvonalat? Érvek és megoldások helyett kifogásokat?” – kérdezték a diákok.

A Szlovákiában zajló tüntetéssel egy időben a cseh fővárosban is több tucat ember gyűlt össze a szlovák nagykövetség előtt. A Prágai Kávéház Egyesület által szervezett rendezvényen az emberek felszólították a szlovák kormányt és parlamentet, hogy ne korlátozza a független állami intézményeket.

Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Hatalmas balhé robbant ki Franciaország féltve őrzött területén - Lehet, hogy hamarosan új ország jön létre a semmiből

Hatalmas balhé robbant ki Franciaország féltve őrzött területén - Lehet, hogy hamarosan új ország jön létre a semmiből

Összecsapások alakultak ki Franciaország csendes-óceáni szigetén, ahol a szeparatista mozgalom tagjai régóta Új-Kaledónia elszakadását követelik. A közelmúltban három alkalommal is népszavazást tartottak a tengerentúli területen, ám akkor az önállóságot követelő hangok elbuktak. A mostani események azt mutatják, hogy az elszakadás vágya még mindig ott van a helyiekben és akár elhozhatja egy új ország létrejöttét a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×