eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Rendőrök állnak sorfalat a kölni dóm bejárata előtt 2023. december 24-én, miután radikális iszlamista mozgalmak Európa-szerte keresztény rendezvények elleni támadásokra szólítottak fel. A német hatóságok információi szerint egy iszlamista terrorista sejt, amely az Iszlám Állam afgán ágához (ISPK) köthető, több támadást tervez Európában az ünnepi időszakban. A célpontok között lehetnek az ünnepi misék Kölnben, Madridban és Bécsben.
Nyitókép: Rendőrök a kölni dóm bejárata előtt 2023. december 24-én. MTI/EPA/Christopher Neundorf

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette szilvesztereztek Németországban

Egyedül Berlinben több ezer rendőrt mozgósítottak, de rendkívüli készültség volt több más német városban is. Ennek ellenére a szilveszter éjszaka ezúttal sem volt mentes a randalírozók, illetve tüntetők és a különböző helyszínekre vezényelt biztonsági erők közötti összecsapásoktól. A hatóságok attól tartottak, hogy megismétlődhetnek a tavalyi évfordulós események, amelyek során az ország legnagyobb városaiban többnyire fiatalok rendőrökre és tűzoltókra támadtak rá.

Az erőszakkal kapcsolatos aggodalmakat az idei szilveszter előtt jelentősen növelték az elmúlt hetek antiszemita indíttatású, Izrael ellenes és palesztinbarát tüntetései, amelyek során számos összecsapásra került sor a tüntetők és a rendőrök között.

A hatóságok - Nancy Faeser belügyminiszterrel, illetve a rendőrség vezetőivel az élen - attól tartották, hogy az új év köszöntése a közel-keleti események nyomán a tavalyinál is erőszakosabb megmozdulásokba csaphat át.

Ez indokolta a szilveszter éjszaka kapcsán eddig még soha nem tapasztalt készültséget, ami az első értékelések szerint többé-kevésbé hatásosnak bizonyult.

Mindennek ellenére ezúttal is több száz őrizetbe vételre került sor, egyedül Berlinben több mint háromszázra.

A főváros szívében, a Brandenburgi kapunál több tízezres tömeg gyűlt össze, és évek óta először tűzijátékot is tartatok.

Az ARD német közszolgálati televízió beszámolója szerint a rendkívüli buli békésen, különösebb atrocitás nélkül zajlott, és nem voltak rendkívüli események az úgynevezett "problémás" negyedekben, a főként menekültek által lakott Neuköllnben és Kreuzbergben sem.

Ennek ellenére a hatóságok közlése szerint több helyütt rendőrökre és tűzoltókra támadtak rá, és nem kímélték a különböző helyszínekre kivezényelt mentőszolgálati alkalmazottakat sem.

A randalírozók sok esetben petárdákkal és egyéb pirotechnikai eszközökkel illetve palackokkal támadtak a kivezényelt biztonsági erőkre.

A reggeli hatósági mérleg Berlinben mintegy 300 őrizetbe vétel, ugyanakkor 15 rendőr szenvedett könnyebb sérüléseket.

A berlini rendőrség szóvivője szerint az incidensek a viszonylag nagy számú őrizetbe vétel ellenére nem voltak olyan súlyosak, mint tavaly.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy Kai Wegner, Berlin kormányzó főpolgármestere a zavargások esetére rendkívüli hatósági fellépést helyezett kilátásba

A főváros vezetője hangsúlyozta, hogy minden törvényes eszközzel megvédik a jogállamiságot.

Nem voltak különösebb atrocitások más német városokban sem.

A hatóságok rendkívüli erőkkel védték a híres kölni dómot, ahol közvetlenül szilveszter éjszaka előtt iszlamista terrortámadástól tartva riadót rendeltek el, és több őrizetbe vételre került sor.

Köln városának egyes részein tilos volt petárdák és más különböző pirotechnikai eszközök használata, amit többé-kevésbé be is tartottak.

Rainer Maria Woelki bíboros a kölni dómban megerősített rendőri védelem mellett celebrálta a szilveszteri misét.

Viszonylag békésen, különösebb erőszakos cselekmények nélkül zajlott a szilveszter éjszaka a különböző német nagyvárosokban, így a többi között Hamburgban, Stuttgartban vagy épp Münchenben is.

Az éjszakai mérleghez a ZDF televízió szerint hozzátartozik, hogy két fiatal életét vesztette az általuk használni kívánt petárdák indításakor.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×