eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Sunset, Cologne Cathedral, Hohenzollern Bridge, Cologne, Germany
Nyitókép: joe daniel price/Getty Images

Lezárták a kölni dómot iszlám fenyegetettség miatt

Németországban a hatóságok előállítottak és az ünnepek végéig őrizetben tartanak egy férfit a kölni dómot az ünnepek előtt ért fenyegetéssel kapcsolatban. A székesegyház elővigyázatosságból további intézkedésig zárva tart, csak a hívek léphetnek be a misékre alapos ellenőrzés után.

A rendőrség kutyákkal kutatta át a dómot közvetlenül karácsony előtt, szenteste pedig a híveknek biztonsági ellenőrzésen kellett átesniük, hogy bejussanak az éjféli misére. A fenyegetésről nem közöltek részleteket, de a dpa német hírügynökség szerint a hatóságok iszlám szélsőségesek lehetséges támadására utaló jelzésekre reagáltak, anélkül, hogy konkrét forrásra hivatkoztak volna.

A kölni rendőrség szerint a birtokukban lévő információk szilveszteri fenyegetésre utaltak.

A holland határhoz közeli Weselben karácsony előtt házkutatást tartottak egy lakásban, és öt férfit őrizetbe vettek. Négyet később szabadon engedtek, de a közlemény szerint "a veszély elhárítása érdekében" továbbra is őrizetben tartanak egy 30 éves tádzsik férfit, akiről a hatóságok nem részletezett "nemzetbiztonsági információkkal" rendelkeznek. Egy bíróság hétfőn jóváhagyta a kölni rendőrség kérelmét, hogy a férfit az ünnepek végéig, január 7-ig őrizetben tarthassák.

A nyugat-németországi Köln városának ikonikus székesegyháza egyelőre zárva marad a turisták előtt. "Minden liturgikus szertartást megtartanak, de a turisták látogatása sajnos nem lehetséges" - mondta a székesegyház biztonsági vezetője, Oliver Gassen. Az istentiszteletek között a kapukat lezárják - tette hozzá.

A kölni dómot, amely a város központi pályaudvarának közvetlen közelében található, karácsony és újév között általában több mint 100 ezren keresik fel. A terrorriadó láthatólag nem riasztotta el a templomba járókat - mondta Guido Assmann székesegyházi prépost. "A hívek eljöttek, a karácsonyi mise zsúfoltabb volt, mint tavaly" - hangsúlyozta.

Hírszerzési értesülések szerint a kölni dóm és egy bécsi templom is célpontja lehet egy iszlamista csoport támadásainak.

A bécsi rendőrség is további biztonsági intézkedéseket hozott, és a karácsony esti misék incidensek nélkül zajlottak le. Az osztrák fővárosban négy embert vettek őrizetbe. Két férfi és egy nő előzetes letartóztatásban van egy iszlamista hálózattal kapcsolatos nyomozás kapcsán - jelentette az APA osztrák hírügynökség.

Fotó: Getty Images

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×