eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Izraeli katonák terepjáróval a Gázai övezet határtérségében, Dél-Izraelben 2023. december 21-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Csicsmann László: stratégiai szempontból egyetlen fegyver maradt a Hamász kezében

A Hamász kizárta további túszok szabadon engedését, amíg Izrael teljesen be nem szünteti "agresszióját” - írta meg a BBC. Az InfoRádió által kérdezett Közel-Kelet szakértő szerint a túszok kérdése az egyetlen fegyver a Hamász kezében, Izrael azonban kitart a katonai hadműveletek folytatása mellett.

A részletekről Imre Júlia kérdezte Csicsmann Lászlót, a Corvinus Egyetem tanárát. Csicsmann László Közel-Kelet szakértőt, a Corvinus Egyetem tanárát hallották.

Félbeszakadtak Egyiptomban az újabb tűzszünetről szóló tárgyalások, amikor a BBC nyomán megjelent a Hamász nyilatkozata, amely újabb túszok szabadon engedését a háború teljes befejezéséhez kötötte. A Corvinus Egyetem tanára szerint a fenyegetés nem véletlen. Csicsmann László úgy véli, stratégiai szempontból egyetlen fegyver maradt a Hamász kezében, és ez a túszok esetleges szabadon engedésének kérdése.

Izraeli információk szerint a Gázába hurcolt túszok közül 20-an életüket vesztették, 110-en lehetnek életben, az ő kiszabadításuk miatt már október 7-től kezdve óriási nyomás nehezedik a Netanjahu-kormányzatra.

"Egyszerre kell megfelelnie ugyanis a társadalom nagy részének, amelyik egyértelműen prioritásnak tartja a túszok élve való elengedését - a tűzszünet érdekében rendszeresek például a tüntetések is az izraeli városokban -, ugyanakkor a másik oldalon azt is látni kell, hogy az izraeli kormányban vannak olyan tagok, akik kifejezetten elleneznek mindenféle túsztárgyalást. Ők úgy látják, hogy az elrettentő képesség helyreállításához tovább kell vinni a hadműveleteket, amelyek erősségét karácsony előtt fokozni kezdte Izrael" - fejtette ki Csicsmann László.

A hírek szerint megsemmisítették az izraeli védelmi erők a Hamász gázai főhadiszállásának számító alagúthálózatot. A Corvinus Egyetem tanára úgy véli, az ilyen bejelentések elsősorban retorikai fogások, de az kétségtelen, hogy az izraeli hadsereg jelentős mértékben halad előre. A gázai lakosság 90 százaléka elhagyta az otthonát, az ingatlanok 60 százaléka megsemmisült.

"Szerintem sokkal inkább az a nagy kérdés, hogy ha rendezték a túszkérdést és véget ér a katonai hadművelet, akkor ki veszi kezébe a Gázai övezet politikai irányítását és ki szavatolja a biztonságot. Erről kevesebbet hallani akár izraeli körökben is" - mondta.

Az ENSZ folyamatosan figyelmeztet, hogy a Gázai jövezetben szinte az egész lakosság éhezik. Ezzel kapcsolatban a szakértő kifejtette: hetek óta vitáznak az ENSZ-ben egy újabb határozatról, amely éppen azt erősítené meg, hogy a humanitárius segítség eljusson a Gázai övezetbe, azonban rendre elhalasztják az erről való szavazást. Egyes források szerint az Egyesült Államok támogatja a határozat elfogadását, de különféle okok miatt mégsem került sor a megszavazására.

"Olyan részletekről vitáznak, hogy biztosítani kell-e az egész Gázai övezet területén a segélyek eljuttatását, vagy csak a rendelkezésre álló lehetséges útvonalakon. A határozat elfogadása nyilván egyfajta nyomásgyakorlás Izrael államra, és alapvetően az Egyesült Államok nyomására sokat változott is a szövegtervezet, amelyet egyelőre nem fogadtak el" - mondta Csicsmann László.

Felidézte: az ENSZ szerint csak 10 százaléka jut el a Gázai övezetbe annak az élelmiszer-mennyiségnek, amelyre szükség lenne. Jelenleg a területen nincs olyan kórház, amely teljes funkcióban működne, vagyis napról napra nehezebb a helyzet, a bejutó segélyszállítmányok nem elegendőek. Kiemelte még, hogy a palesztin lakosság nagy része a hét hete tartó izraeli katonai művelet miatt elmenekült a lakhelyéről, ezért csak nagyjából 200 ezer ember lakik a saját otthonában, és a többség kvázi belső menekült az övezeten belül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×